Elhunyt Dan Kaminsky

Az IT-biztonság egyik Don Quijotéja távozott fájdalmasan fiatalon.

Családja adta ki a közleményt, mely szerint Dan Kaminsky, a világszerte ismert IT-biztonsági szakértő a múlt hét végén, április 23-án 42 éves korában elhunyt.

Halála nincs összefüggésben a koronavírussal (ő maga jelezte a halála előtti napon, hogy megkapta az oltást), a cukorbeteg szakember halálát egy, a betegségéhez kapcsolódó szövődmény, az úgynevezett ketoacidózis okozta, miközben egy ideje már kórházban kezelték.

Az IT-biztonság iránt érdeklődők jól ismerik Kaminsky nevét. Számtalan publikációja jelent meg különféle biztonsági problémákról, de igazán komoly szakmai reputációt akkor szerzett, amikor 2008-ban a Black Hat biztonsági konferencián megmutatta, hogy az internet alapját jelentő DNS-ben (Domain Name System) egy olyan hiba van, melyet támadók úgy használhatnak ki, hogy számtalan csalásra tudják felhasználni. A felfedezés ahhoz vezetett, hogy az érintett nagy szervezetek összehangolt, sürgősségi javítást adtak ki.

Ezek után a már tekintélyt szerzett szakembert sok nagy cég kérte fel tanácsadóként, de ő emellett tovább folytatta egyéni küzdelmét is, és számtalan súlyos sebezhetőséget tárt fel nagy világcégek rendszereiben.

 

Azóta történt

Előzmények