Cyberbiztosításért tolonganak az energiavállalatok

A Colonial Pipeline elleni zsarolótámadást követően állítólag tolonganak a cyberbiztosításokért az amerikai energiavállalatok.

Hatalmas felháborodásokat okozott Amerikában és világszerte is a Colonial Pipeline elleni zsarolótámadás. Az ügy következményeként állítólag már cyberbiztosításokért tolonganak az amerikai energiavállalatok.

A jelentések szerint ezzel a biztosítók is tisztában vannak, ezért áremeléseket terveznek, figyelembe véve az igencsak megszaporodott zsarolóvírus-támadásokat.

A biztosítók állítólag 25-40 százalékkal emelhetik fel az áraikat, olyan sok ugyanis a panaszos ügyfél. Mivel az energiavállalatok igen sérülékenyek cyberbiztonsági szempontból, ezért ebben a szegmensben a legmagasabb áremelésekkel számolhatnak a cégek.

A biztosításokkal foglalkozó cégek szerint az energiavállalatok erősen átlag alatti mértékben foglalkoztak cyberbiztosítással, most azonban nagyon aktívak lettek ilyen téren.

Amerikában a hatóságok is dolgoznak már az energiaszektor védelmének erősítésén, az ugyanis igencsak elmarad más szektorok felkészültségével szemben, ez pedig növeli a támadások hatékonyságát.

A biztosítások általában fedezik a váltságdíjat, a hackerekkel való tárgyalásokat, a kiesés miatti költségeket, továbbá IT-s és PR-szolgáltatásokat kínálnak. Bár eddig az átlag váltságdíj 1,9 millió dollár volt, az utóbbi hónapokban megszaporodtak a 40 millió dolláros követelések is.

Azóta történt

Előzmények