Hirdetés

Csúnyán mellényúlt a McAfee

A McAfee asztali víruskeresőjének múlt pénteki, 4715-ös számú vírusadatbázis-frissítésébe hiba csúszott, így a felhasználóknak automatikusan elküldött dat-állomány számos ártatlan fájlt is vírusnak nézett, és – egyéni beállításoktól függően – karanténba helyezte vagy véglegesen törölte a fájlokat. Volt olyan szerver, ahonnan több tízezer makulátlan állományt törölt a víruskereső, miután tévesen W95/CTX vírusként azonosította őket, és ugyanezt azonnal megtette további kétezer munkaállomáson is – idézte a Slashdot.org beszámolóját a Hungarian Unix Portal híradása.

Hirdetés

A McAfee-nek nem ez volt az első hasonló esete – de a szakértők szerint amúgy sem ritka jelenség, hogy egy vírusadatbázis-frissítés minden körültekintés ellenére ilyen galibát okoz. Ezek az esetek általában azért nem kerülnek nyilvánosságra, mert a tévedés jóval kisebb, így legfeljebb egy-két kevésbé elterjedt program komponenseit érinti. Ezzel szemben a mostani McAfee-fiaskó még az Excelt sem kímélte, így a számos dll és exe-fájlt forgalomból való kivonása a Microsoft táblázatkezelőjét is használhatatlanná tette.

A McAfee az első jelzések után pár órával már kész volt a javított, 4716-os adatbázis-frissítéssel. Persze ez csupán arra volt elég, hogy a vírusellenőrző program helyes működését helyreállítsa, de a korábban tévedésből törölt fájlokat ez sem támaszthatta fel. A vállalat hivatalos kommentárja szerint "azok a felhasználók, akiknél a fáljokat karanténba helyezte a program, a szokott módon visszaállíthatják onnan, akiknél törlésre kerültek a fájlok, azok a biztonsági mentéseket használják."

Már akiknél volt ilyen...

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Sebezhető víruskeresők

    Karácsonyi ajándék a Symantectől és a McAfeetől.