Csúcsterhelés alatt volt a felvi.hu

Hirdetés

Minden valószínűség szerint a Sun-szerverekkel működő felvi.hu, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) hivatalos internetes oldala kapta eddig néhány óra alatt a legnagyobb terhelést Magyarországon: a weboldal, ahol először jelentek meg hivatalosan a felvételi pontszámok, a ponthatárok közzétételét követő órában közel 4,5 millió találatot, július 20-án és 21-én pedig összesen több mint 62 millió találatot kapott. A weboldal, amelynek terhelése a korábbi hónapok átlagához képest az első napon tízszeresére, a másodikon pedig már harmincszorosára nőtt, egy időben 5-7 ezer érdeklődőt volt képes kiszolgálni – közölte a Sun magyarországi leányvállalata.

A kiugróan nagy számú érdeklődő zökkenőmentes kiszolgálása Sun-szervereken keresztül zajlott. A webes lekérdezéseket 48 darab, Intel Pentium 4 processzorral ellátott PC fogadta, amelyek továbbították azokat a Sun Fire V880-as adatbázis-szerver felé. A weboldal statikus tartalmát – képek, bannerek, pdf dokumentumok – egy Sun Fire V440 szolgálta ki a Sun ONE Web Server szoftverrel. A dinamikus és statikus tartalmat egy Sun Fire V240 szerver szolgáltatta NFS-en. A Sun szervereket a Sun Microsystems, az Axiom-IT Kft. és az Avnet Kft. biztosította.

Az OFI által fenntartott felvi.hu növekvő népszerűségét jelzi, hogy a weboldal terhelése 2004 júliusában 165%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakához képest. Az idei 167 082 felvételiző közül közel 60 ezren regisztrálták magukat az oldalon, hogy egyénre szabott szolgáltatásait igénybe vegyék. A részletes statisztikák elemzése után elmondható, hogy a ponthatárok kihirdetését követő két napon több mint 120 ezer független IP-címről jelentkeztek be diákok, hogy vizsgájuk eredményessége után érdeklődjenek, és ez idő alatt összesen 2,8 millió oldalt töltöttek le.

Előzmények