Vasárnapi csetresz – 3D-ben

A hét talán legérdekesebb híre egy magyar programozó, Rákos Péter nevéhez fűződik, s valójában nem is igen tartozik a csetresz kategóriájába, komolyabb ez annál, nemhiába futott végig az írás linkje a nagy technológiai blogokon és hírgyűjtőkön.

Az a tény széleskörűen elfogadott, hogy a Microsoft talán legjobb szoftvere a táblázatkezelő, az Excel. Rendszeresen előfordul, hogy újabb és újabb kihasználatlan lehetőségeket fedeznek fel benne. A channel9 egyik bejegyzése hívta fel a figyelmemet Rákos Péter közleményére, amelyben azt mutatja be, hogy miképpen lehet az Excelt 3D-s grafikai motorként használni.

3D

A kifejezetten elkötelezett programozóknak ajánlott leírás lépésről lépésre mutatja be a szoftverírás folyamatát. Mint Rákos leírja, az Excel természetesen alapként tartalmazza mindazokat a számítási lehetőségeket, melyek a mozgatható 3D-s objektumok megalkotásához szükségesek, ráadásul olyan hatékony megjelenítéssel, mely egy motorkészítőnek kiválóan megfelel. A YouTube-ra három bemutatóvideót is feltöltött Rákos, s a bejegyzésben megtalálhatóak a mintamunkalapok letöltési linkjei is, hogy saját gépünkön is kipróbálhassuk az eredményt (ez esetben, mint figyelmeztet is rá, az Excel makrófuttatási biztonsági szintjét alacsonyra kell állítani, hogy el tudjuk indítani őket).

Akartam még írni egy új Firefox kiegészítőről, a DownThemAll 1.0-ról, mely hihetetlen mértékben megkönnyíti a webes letöltéseket, illetve az ADrive szolgáltatásáról, ahová ingyen lehet fájlokat feltölteni az 50 gigabájtos tárhelyre, ráadásul meg is lehet osztani őket, s (egyelőre) nincs időkorlát, nem törlik a fájlokat mondjuk egy hét után. De ezek nem olyan hatásosak, mint Rákos Péter munkája.

Azóta történt

Előzmények