Egy napig ingyenes a Crossover Pro

A CodeWeavers Lame Duck Presidential Challenge keretén belül a szoftvercég vállalta, hogy 24 órán keresztül mindenki letöltheti a Crossover Pro termékeket, ha Bush elnök legalább egyet teljesít az alábbi feltételek közül: csökken az üzemanyag vagy az élelmiszerek ára, munkahelyeket sikerül létrehozni, képesek megújítani az ingatlanpiacot, illetve bíróság elé állítani Oszama Bin Ladent.

Ezek közül október 14-én teljesült az üzemanyagár csökkentése, így a cég ingyenesen elérhetővé tette a termékeit egy napra, vagyis október 28-án (az nem derült ki a közleményekből, hogy melyik időzóna szerint, tehát magyar idő szerint körülbelül szerda reggel 6–8 óráig áll fenn a lehetőség). Ám sajnos egyelőre sem ez az oldal, sem pedig a  CodeWeavers főoldala nem érhető el a hirtelen megugrott hálózati terhelés miatt – türelmes kattintgatást javaslunk mindenkinek.

A Crossover termékek lehetővé teszik windowsos alkalmazások futtatását Linuxon, Mac OS X-en és Solarison. A kezdeményezés a WINE (Wine Is Not an Emulator) projekt kereskedelmi verziójára épül, amihez támogatás is jár. A program futáskor egy Windows-kompatibilis réteget hoz létre, becsapva az elindított alkalmazást. A linuxos verzió integrálja az alkalmazásokat a KDE, illetve a GNOME asztali környezetekbe, így azok úgy néznek ki, mintha natívan, Linux alól futnának.

Crossover

Linuxhoz két különböző csomag érhető el: a Standard verzió egy gépen csak egy felhasználót engedélyez, a Professional változat többet is, emellett ez utóbbi továbbfejlesztett menedzselési képességekkel rendelkezik. A Mac-verzió szintén két különböző kiszerelésben kapható; a Standard verzióhoz 6 hónapig jár támogatás és frissítés, a Pro egyévnyi támogatást és frissítést, valamint ingyenes hozzáférést jelent a Crossover Gameshez.

A támogatott alkalmazások között megtalálhatjuk a Microsoft Office 97-es és újabb verzióit, Internet Explorer 6-ot, Adobe termékeket, a QuickTime-ot (böngészők beépülő moduljaként és natívan a 7-es verziót), az iTunes 4.9.0-s verzióját, valamint jó néhány játékot, elsősorban FPS-eket; a teljes lista megtalálható a CodeWeavers honlapján – már ha elérhető lesz.

Azóta történt