Cornelis Networks néven éled újjá az Intel Omni-Path architektúrája

Hirdetés

Az elmúlt év augusztusában írtunk arról, hogy az Intel váratlanul bejelentette az Omni-Path architektúra fejlesztésének leállítását. Nem sokkal később az erre épülő Xeonokat is kivégezték, de úgy néz ki, hogy a rendszer életben maradt, ugyanis ez a kisebb üzletág kivált a cégből, és Cornelis Networks néven folytatják.

Az Omni-Path architektúra története egyébként még 2012-ben kezdődött, amikor az Intel 140 millió dollárért megvásárolta a Cray Aries nevű, fabric IP-it (szellemi tulajdon), és ebből született meg a 2015-ös esztendő végén a saját OPA 100 rendszerük. A második generációs OPA 200 már nem látta meg a napvilágot, de lényeges fejlesztésnek számított, hiszen alacsony késleltetésű, 200 Gbps-os adatátviteli teljesítményt kínált volna a szerverklaszterek között. A Cornelis Networks ugyanakkor birtokolja az IP-ket, és várhatóan az első dolgok az OPA 200 befejezése lesz, ami már a fejlesztés leállításának pillanatában is rendkívül közel volt a véglegesítéshez, tehát kvázi egy kész rendszernek számít.

A Cornelis Networks a sikeres működéshez 20 millió dollárnyi befektetést kapott, ennek nagyobbik részét a Downing Ventures biztosította, de beszállt az Intel Capital és a Chestnut Street Ventures is. Az Intel emellett közleményben tudatta, hogy az új vállalat nagy teljesítményű fabric technológiája ideális opció lehet a Xeon processzoraikhoz. Külön cégként működve viszont a rendszer gyakorlatilag bárki számára elérhetővé vált.