Hirdetés

Computex 2005: the show must go on

Hirdetés

A nagy informatikai világkiállítások ideje lejárt – állítják szakértők, akik szerint ma könnyebben lehet kiállítókat toborozni olyan vertikális, egyes iparági szegmensekre fókuszáló eseményekre, mint amilyen az egyre népszerűbb Las Vegas-i Consumer Electronics Show. A hajdan az egyik legfőbb számítástechnikai seregszemlének számító Comdex már második éve pihen, és talán sosem éled újra. Az immár negyed százada minden évben megrendezett tajvani Computex azonban dacol a trenddel, a ma véget ért idei rendezvényre a szervezők rekordszámú látogatót vártak. Optimizmusukat indokolhatja, hogy a mindössze 56 éve létező második Kína – a helyiek szerint Kínai Köztársaság, míg Peking szemében renegát tartomány – tavaly 21,8 százalékos éves növekedés után 69,6 milliárd dollárral járult hozzá a globális hardverbizniszhez.


Viharfelhők az it-kiállítások felett?

Az idei tajpeji show közel 1300 helyi és 22 országot képviselő nemzetközi kiállítója 285 standot foglalt le magának. Ezek a számok részben jobbak, részben rosszabbak, mint tavaly – ezeknél jobbal azonban csupán az európai CeBIT büszkélkedhet. Ám azért, hogy az idén valamivel kevesebb cég vásárolt kiállítási területet, nem az érdeklődés hiánya, hanem a helyszűke felelős. A gyártók ugyanis a ragacsos – már-már elviselhetetlenül párás és szennyezett – levegőjű város közepén három csarnokba és egy szomszédos konferenciaközpontba szorultak, ami miatt az esemény az idén is inkább távol-keleti zsibvásárra emlékeztetett. A szervezők ígérik: két év múlva, az új kiállítási központ megnyitásával megszűnik a zsúfoltság. A látogatók számára vonatkozó statisztikák még nem készültek el, de azt tudni lehet, hogy a tavalyi 120 000 érdeklődő helyett az idén 140 000-et vártak. Az látható volt, hogy a show lendületét a csütörtök éjszaka érezhető – a szigettől 22 kilométerre lévő epicentrumnál a Richter-skála szerint 6-os erősségű, de a fővárosban csupán kisebb riadalmat okozó – földrengés nem fogta vissza.

 

Csábos chipek
Csábos chipek

A kiállítás középpontjában ezúttal a PC-s processzorok álltak. Az Intel csupán néhány hete, a szintén kaliforniai Advanced Micro Devices pedig éppen a Computexen mutatta be új, otthoni számítógépekbe szánt dual core – nomen est omen két teljes értékű processzort egy tokban tartalmazó – chipjeit. A tajvani alaplapgyártók pedig lelkesen sorakoztak fel az újdonságok mögött: minden cég standján megtalálhatóak voltak az új lapkákat támogató hardverek. A globális processzorpiacon csupán szerény részesedéssel rendelkező helyi VIA Technologies is itt lebbentette fel a fátylat legújabb fejlesztéséről, a noteszgépek igényeihez szabott – és az Intel Centrino notebookokban dolgozó Pentium M-mel versenyképes – C7-M-ről.

A processzorgyártók és a kisebb-nagyobb tajvani vállalatok mellett megjelent az idei Computexen a grafikus chipeket fejlesztő NVIDIA és ATI Technologies, és saját standon vonultatta fel újdonságait a Microsoft, a Texas Instruments, a Toshiba és a Fujitsu is. Gyakorlatilag minden látható volt a kiállításon, ami akár csak érintőlegesen is kapcsolódik a számítástechnikához. A helyi szépségideálnak megfelelően alabástrombőrű, soványka modellek sushibőrbe bújtatott USB-s adattárolók, videokártyák, processzorok, hálózati kapcsolók és szerverek mellett mosolyogtak.

Azóta történt

Előzmények