Az internetes adatforgalmat nem érinti a gazdasági válság

A Cisco közétette a Visual Networking Index (VNI) Forecast and Methodology, 2008-2013 című felmérésének eredményeit, amely szerint az internetes adatforgalom 2013-ra várhatóan ötszörösére fog növekedni.

A felmérést az internetprotokoll-alapú adatfogalom nemzetközi szintű becslésére dolgozták ki, s a prognózisok független adatelemzők előrejelzéseinek elemzésén és modellezésén alapulnak.

Az összesített nemzetközi IP-forgalolm tekintetében azt állapítják meg, hogy a gazdasági válság ellenére 2008 és 2013 között várhatóan az ötszörösére növekszik majd a nemzetközi IP-forgalom, s 2013-ra az éves nemzetközi IP-forgalom a kétharmad zettabájtot (vagyis 667 exabájtot) is elérheti. 2013-ban az IP-adatforgalom Észak-Amerikában havi 13 exabájt lesz, ami valamivel meghaladja a Nyugat-Európára prognosztizált 12,5 exabájtot, de jelentősen elmarad az Ázsia és a csendes-óceáni térség havi 21 exabájtos értékétől. Leggyorsabb ütemben a Közel-Kelet és Afrika fejlődik majd évi 51%-kos növekedéssel, 2013-ra elérve a havi 1 exabájtos értéket.

A növekedés fő motorja a videóforgalom lesz: 2013-ra az összes videoforgalom (tévé, igény szerint letölthető videóanyagok – VoD, internetes videó és P2P) adja majd a világ teljes internetforgalmának több mint 90%-át. A videókommunikációs forgalom (videohívások, videós üzenetküldés) volumene 2008 és 2013 között várhatóan a tízszeresére növekszik.

A mobil széles sáv is robbantani fog: 2008 és 2013 között évente nagyjából meg fog duplázódni a mobil-adatforgalom, ami a teljes időszakra vetítve összesen 66-szoros növekedést jelent. 2013-ra a világ mobil-adatforgalmának közel 64%-át a videoletöltés fogja kitenni.

Egyre nagyobb mértéket ölt a felhasználók körében a hiperkonnektivitás, ami alatt a tanulmány több internetes kommunikációs csatorna egyidejű, párhuzamos használatát érti. 2013-ra a párhuzamosan végzett aktív, netes kommunikáció (pl. online zenehallgatás közben végzett online munka vagy böngészés, illetve internetböngészés/chatelés és telefonálás egyszerre) naponta összeadva 6 további hálózaton töltött órát jelent. 2013-ra az úgynevezett passzív hálózati kapcsolatok (pl. digitális videofelvétel készítése más hálózaton keresztül használt program megtekintése közben, a háttérben végzett online biztonsági mentések, illetve külső videóforrások, pl. biztonsági vagy bébiszitterkamerák) miatt további hat órával növekszik a hálózaton töltött órák száma. Jelenleg egy „hálózati nap” – a hálózaton páthuzamosan végzett tevékenységeket összesítve – 36 órából áll. 2013-ra ehelyett már 48 óráról fogunk beszélni.

A várakozások szerint tovább bővül a különféle digitális képernyőtípusok választéka is. Nem csupán a hálózatba csatlakoztatott készülékek száma többszöröződött meg, de a képernyővel rendelkező eszközök egyben nagyobb videofogyasztást is eredményeznek. A nagyobb képernyőméret növeli a nagy felbontású videotartalmak iránti igényt, és ennek megfelelően fokozza az egyes videofolyamokhoz szükséges internetforgalmat. 2013-ra a világ digitális képernyőinek felülete összesen közel 1 milliárd négyzetmétert tesz majd ki, amely mintegy 2 milliárd nagyképernyős tévékészüléknek felel meg. Egymás után rakva ezek a képernyők több mint 48-szor érnék körbe a Földet.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények