180 fokos fordulat: belefulladhatnak a cégek a felhalmozott chipekbe

Néhány hét alatt minden a feje tetejére fordult, a Wall Streetet is meglepve egyre több cég szenved a raktárakban felhalmozott chipek miatt.

Mondhatni évekig hallgattuk, hogy globális chiphiánytól szenved az elektronikai szektor, az autóipar, majd gyakorlatilag minden – hatalmas beruházásokat, kapacitásbővítéseket és állami támogatásokat jelentettek be, de az üzleti jelentésekből kiderült: nem chiphiány van, hanem chipválság, ugyanis hiába van sokkal több lapka, mint régen, a kereslet elképesztően kilőtt.

Bár hosszú távon minden fontosabb ország chiphatalom akar lenni, rengeteg gyárral, a helyzet villámgyorsan 180 fokos fordulatot vett.

Nem kell már a sok chip

A szakemberek szerint a magas infláció, a kínai lezárások és az ukrán helyzet az oka annak, hogy a fogyasztók egyre kevesebbet költenek, főleg PC-re és okostelefonra.

Hirdetés

Egyes szektorokban így a cégek kezdenek belefulladni a chipekbe, a Wall Street legnagyobb meglepetésére. A Micron már jelezte, hogy csökkenti a gyártást, de az árakat nem, és a legyártott lapkákat is visszatartja.

Halmozzák, mint a WC-papírt

A TechInsights elemzői szerint a Micron példája csak a kezdet. A chipes részvények árai is lejtőre kerültek, a helyzetet azonban az súlyosbítja igazán, hogy a cégek mind felhalmozták a chipeket.

Az elemzők a WC-papír-őrülethez hasonlítják a helyzetet: a gyártók a világjárvány alatt elkezdték felhalmozni a chipeket, a just in time gyártási szemlélet már nem a gyártáshoz közel rendelnek, minimális készletet fenntartva és költséges optimalizálva, hanem just in case elven minden halmoznak.

A chipszektorral több mint 40 éve foglalkozó Dan Hutcheson szerint mindenki azt hiszi, hogy muszáj halmozni, egy nap viszont majd megkérdezik maguktól: miért van ekkora készletem? Mint a WC-papírnál, mondja a szakember.

Változó, ki mennyire szenved

Szakemberek szerint nem minden céget érint egyformán a nagy fordulat. Elsősorban a fogyasztói elektronikai gyártók szenvedik majd meg a 180 fokos fordulót, főleg az olcsóbb mobilok gyártói, mondja a Baird elemzőgárdája. Szintén szenved majd az NVIDIA, a csökkenő árak mellett a kriptopiaci összeomlásoktól is.

Legkevésbé érinti a helyzet az Apple beszállítóit, ugyanis a drága almás eszközök iránti kereslet töretlenül magas maradt. Szintén örülhetnek az autóipar és adatközpontokat kiszolgáló cégek, töretlen kereslet mellett.

Az Intelt is érinti a helyzet, a cég viszont egyelőre annyit jelzett, hogy a növekvő költségek miatt árakat emel, a processzorai és egyéb termékei idén ősztől 20 százalékkal is többe kerülhetnek.

Sok gyárban épp átalakítják a gyártósorokat, hogy előnyösebb szektorokat tudjanak kiszolgálni.

A Jefferies szerint nem mondják meg a cégvezetők és elemzők, mennyi a fölös chip a raktárakban, de az első negyedéves készletek minden rekordot felülmúltak a fontosabb gyártóknál. A korábbi rekordra bő 20 éve, a dotkomlufi előtt volt példa. Azt is mondják, hogy a cégek visszamondhatják a rendeléseiket, és a készleten lévő alkatrészeket használhatják.

Egyelőre az autóipart kiszolgáló cégek biztonságban vannak, de a Bernstein elemzői szerint az autógyártók is sokkal több chipet rendeltek, mint amennyire szükségük van, és a gyakorlattal nem álltak le azóta sem – így ott is beüt majd a baj.

Frissítés: időközben az SK Hynix kapcsán is kiderült, hogy fontolgatják, jövőre negyedével csökkentik a költekezést.

Azóta történt

Előzmények