A befektetők nem értenék a szuperintelligenciához vezető döntéseket

A ChatGPT mögött álló OpenAI vezérigazgatója mondta ezt, amikor elmagyarázta, miért nem mennek tőzsdére.

A Microsoft támogatását élvező, a ChatGPT-ről ismert OpenAI nem megy tőzsdére, ezt pedig Sam Altman vezérigazgató maga közölte Abu Dzabiban.

Altman szerint amikor ők szuperintelligenciát fejlesztenek, akkor olyan döntéseket fognak hozni, amit a legtöbb befektető nagyon furcsának tartana. A GPT-4-re pedig azt mondta, bár sokan nem is értik, de pár év múlva ez már csak egy apró játéknak tűnik majd, ami nem is volt érdekes. Ő nem akarja, hogy beperelje őket a Wall Street vagy bárki más, így nem lesz IPO.

A Microsoft egyébként 10 milliárd dollárt tett az OpenAI-ba, közel 30 milliárd dolláros értékelés mellett. Altman szerint ráadásul nagyon furcsa struktúra szerint működnek, és bár nonprofitként indulnak, végül hibrid, korlátozott profitú céggé alakultak, vagyis úgy vonnak be külső tőkét, hogy megtartják a nonprofit működés előnyeit.

Altman egyébként rendszeresen figyelmeztet az AI veszélyeire, azt is hangoztatta már, hogy kihalhat miatta az emberiség. A munkaerőpiac szerinte viszont nincs veszélyben. Mielőbbi törvényi szabályozásokat követel, és szerinte nagy segítség lesz az AI kordában tartásában Izrael. Európai útja és hangos politikai botránya után keleten turnézik, számos országban.

Elmondta azt is, hogy szerinte a kisebb AI-cégeket nem szabadna szabályozni, csak a nagyokat (és miközben sok vezetőt próbál megnyugtatni, ezzel párhuzamosan az adatvédelmi hatóságok sorra veszik górcső alá a cégét). Erről talán mást gondol Rishi Sunak és Joe Biden, a brit és amerikai vezető tegnap már egyeztettek AI témában (és együtt dolgoznak majd az AI-biztonságon, jelentették be egy, a két országot összefűző, átfogó együttműködés keretében), idén pedig a britek egy globális AI-csúcstalálkozót is tartanak.

Előzmények