Meghódítaná az oktatási szektort a ChatGPT, de ennek sokan nem örülnek

Az OpenAI külön csapattal vizsgálja meg, hogyan tudják a lehető legjobban beépíteni a tantermekbe és az oktatási szektorba a ChatGPT-t.

A végtelenségig lehetne magyarázni, milyen káros hatásai lehetnek az AI-nak és a chatbotok használatának a gyerekekre, diákokra, az oktatási szektorra, így mindezekből kifolyólag a társadalomra és sok egyéb tényezőre, kérdésre. Az viszont egyértelmű, hogy az oktatási szektorban sok helyen érdeklődnek a ChatGPT (és más chatbotok) iránt.

Az OpenAI ezt a trendet szeretné kihasználni, így a kezdeti, csalásokkal kapcsolatos félelmek után most a tantermekbe építenék a ChatGPT-t. A működésért felelős igazgató, Brad Lightcap szerint külön csapat vizsgálja majd, hogyan lehet az oktatásban használni a ChatGPT-t. Állítása szerint a legtöbb tanár már igyekszik beépíteni a módszereibe és a tantervbe a ChatGPT-t. Nekik segítenének ebben, jövőre pedig külön csapat foglalkozik a kérdéssel.

Korábban a tanárok a csalások és plagizálás miatt a legrosszabb dolognak tartották a ChatGPT-t, közölte Lightcap, de szerinte pár hónap alatt rájöttek, hogyan válhat az hasznossá. A cég szerint a ChatGPT nagy hatást gyakorolva segíthet a tanulást és az oktatást, ezért segítenek a szektornak. Igyekeznek elérni, hogy tisztában legyenek az előnyökkel a téves felhasználás veszélyeivel, valamint azzal, hogyan lehet a legjobban alkalmazni az oktatásban.

Korábbi OpenAI-szakemberek szerint a ChatGPT lehet tanár, de testre is szabhatja a tartalmak a különböző tanulási stílusokhoz. A tanároknak segíthet az írásban és a kreativitásban.

Sokan azonban nagy veszélyt látnak ebben az irányban, elég csak a magánszférára és az adatvédelemre gondolni: sok dolog változhat, ha a ChatGPT betör az iskolákba, ráadásul a legtöbb országban nincsenek életkorbeli korlátozások, megerősítési rendszerek.

Azóta történt

Előzmények