Carrier Ethernet hálózatot épít a régióban a GTS

A GTS-Datanet anyavállalata, a GTS Central Europe a múlt héten jelentette be, hogy egységesíti régiós Ethernet-hálózatát. A beruházás során egy új, egységes Carrier Ethernet hálózatot építenek ki a cégcsoport mintegy 17 ezer kilométer kiterjedésű, Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát lefedő optikai hálózatán.

A projekt első fázisában, 2009 novembere és 2010 februárja között a cég szakemberei 15 Carrier Ethernet hálózati csomópontot alakítanak ki Közép-Európa legnagyobb városaiban, többek között Budapesten és több megyeszékhelyen is. A tervek szerint 2011 végéig a GTS regionális hálózatának 450 csomópontján keresztül válnak elérhetővé a Carrier Ethernet alapú szolgáltatások. A nemzetközi távközlési szolgáltatókkal való még jobb együttműködés érdekében a GTS csoport Carrier Ethernet berendezések telepítését tervezi a nyugat-európai forgalom szempontjából kulcsfontosságú frankfurti és bécsi kapcsolódási pontjain – közölték.

Az integrált Carrier Ethernet hálózat kialakításával párhuzamosan a GTS csoport 2010 közepétől bővíti Ethernet-szolgáltatási portfólióját. Az első hullámban a cég két új szolgáltatást kínál majd. Az egyik a GTS Ethernet Line, amely nagy sávszélességű, akár 10 Gigabit/mp sebességű kapcsolatot biztosít két földrajzi pont között; ez a szolgáltatás elsősorban adatközpontok, nagyobb irodaházak, telephelyek, illetve távközlési szolgáltatók számára lehet ideális megoldás. A GTS Ethernet NNI (Network – Network Interface) pedig lehetővé teszi más távközlési szolgáltatók számára, hogy lefedettségüket a GTS csoport hálózatának használatával a teljes közép-európai régióra kiterjesszék. A későbbiekben várhatóan elindul a GTS Ethernet LAN szolgáltatás is, amely multipont összeköttetést kínál jellemzően nagyvállalatok helyi adathálózatainak összekapcsolásához.

A vállalat úgy tervezi, hogy 2010 közepétől az Ethernet-szolgáltatásokból származó bevételei évente 20 százalékkal növekednek majd – mondta Adam Sawicki, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója.

Azóta történt

Előzmények