Újabb magyar fejlesztésű kisműhold indult el a világűrbe

Magyar idő szerint kedd hajnalban sikeresen startolt el a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból a magyar fejlesztésű RADCUBE nanoműhold.

Az eseményről Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában számolt be. „2021. a magyar űrkutatás sikeres éve lesz” – mondta Kiss László.

Az új nanoműholdat a C3S Kft. műhelyében építettek meg. A platform magyar fejlesztésű, a nanoműhold hasznos terhe egy, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpontban fejlesztett tudományos műszer, amellyel a kozmikus sugárzást vizsgálják majd a Föld körül. Az űreszközt öt évig fejlesztették és helyi idő szerint estére állítják végső pályájára – tette hozzá a szakember.

Kiss László beszélt arról is, hogy ezzel az űreszközzel együtt már három magyar nanoműhold kering a világűrben. Így a csillagász szerint a magyar űrkutatás a nemzetközi élvonalhoz zárkózik fel nagy sebességgel.

Beszámolt arról is, hogy augusztus 7-én először detektált egy gamma-kitörést az idén március 22-én felbocsátott, magyar vezetéssel fejlesztett GRBAlpha nanoműhold. Az asztrofizikai űreszköz egy mindössze 10 × 10 × 10 centiméteres CubeSat, amelynek célja egy, a gamma-kitörések égi helyzetének költséghatékony meghatározására készülő, nanoműholdakból álló rendszer, a CAMELOT megalapozása – tette hozzá. A hálózat 2024-2025-re valósulhat meg. A GRBAlpha nevű űreszközön egy új típusú detektor található, amely a gamma-sugárzást fénnyé alakítja.

Kiss László hozzátette: az űreszközt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében, a japán Hirosimai Egyetemen, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézetében dolgozó munkatársakkal tervezték és építették meg cseh és szlovák partnerekkel együtt.

Az augusztus 7-én felvillant – a NASA Swift műholdjával is észlelt – gamma-kitörést a CubeSat is detektálta – mondta el Kiss László, hozzátéve, hogy a CAMELOT segítségével a több száz millió dolláros NASA műholdnál százszor olcsóbban lehetne észlelni a gamma-kitöréseket: „Ez még csak egy demonstrációs eszköz, amelynek a célja ennek a hálózatnak a megalapozása” – mondta a csillagász.

Azóta történt

Előzmények