Bűnözővé válhat a gyanútlan felhasználó

Hirdetés

A Clearswift Spam Index felmérése szerint októberben megkétszereződött a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen reklámlevelek száma. A levélszemét-küldők könnyű, otthon végezhető munkát kínáltak a hiszékeny felhasználóknak: csomagokat kell továbbítaniuk egy megadott címre vagy kifizetéseket kell újra csoportosítaniuk. A munkaadók általában olyan vállalatok, amelyeket a hatóságok megtévesztésére hoztak létre a bűnözőcsoportok. A csomagtovábbítás esetében olyan áruk átvétele és továbbítása a feladat egy lánc mentén, amelyekért lopott hitelkártyával fizettek, míg a második esetben a „dolgozó“ tudtán kívül pénzmosásban vesz részt – a gyanútlan felhasználót így még bűncselekménybe is keverhetik a spamek.

A nagy haszonnal kecsegtető részvénytippek – klasszikus, "kedvelt" fajtája a spameknek – száma októberben megháromszorozódott, így az összes spam egyharmadát tették ki. A spamküldők alacsony névértékű, hatalmas nyereséggel kecsegtető részvényeket ajánlottak magánbefektetőknek. Ezekben a spamekben a levélszemét-küldők elhitetik a címzettekkel, hogy bennfentes információkhoz juthatnak. A spamküldők elgondolása szerint a részvényárfolyam a befektetők rohamával az egekbe szökik, a csalók pedig ekkor szabadulnak meg részvényeiktől.

„A részvényekkel és a törvénytelen foglalkoztatási ügyekkel kapcsolatos csalások elterjedése a hagyományos trükkök népszerűségének csökkenésével magyarázható” – mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója. „A csalásokkal, például az adathalászattal kapcsolatban egyre nagyobb éberség tapasztalható, ezért a spamküldők újabb és újabb trükköket találnak ki a pénzszerzésre. A pénz motiválja őket, és ha egy módszer már nem hoz eleget a konyhára, kipróbálnak valami mást.”

Fórjánt igazolja, hogy az online szerencsejátékot hirdető kéretlen reklámlevelek szinte teljesen eltűntek. Az egészségügyi és pénzügyi témájú kéretlen levelek aránya viszont növekedett, így ez a két csoport uralja a levélszemét 80 százalékát. A pornográf levelek aránya az elmúlt hónapok tendenciáinak megfelelően jelentős mértékben, 4,65 százalékra csökkent.

Azóta történt

Előzmények