Hirdetés

Bűnösnek vallotta magát az Amerikában letartóztatott magyar hacker

Bűnösnek vallotta magát szerdán Baltimore-ban egy 26 éves magyar hacker, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét, és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy amennyiben nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi a tőlük megszerzett bizalmas adatokat. Az MTI beszámolója szerint N. Attila magyar állampolgár vádmegállapodás alapján vallotta magát bűnösnek.

Hirdetés

A The Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetőre rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki. Az ítélethozatalra február 3-án kerül sor.

A hírügynökség összefoglalója szerint N. Attila 2010. november 11-én közölte a Marriottal, hogy hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerébe, és állást kért magának a szállodalánctól. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben belső információkat fog kiszivárogtatni, majd – miután nem kapott választ – két nappal később egy 8 csatolmányt tartalmazó e-mailben támasztotta alá szavainak hitelességét. Az általa küldött dokumentumokban pénzügyi adatok és más bizalmas információk voltak.

A Marriott kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásával, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős titkosszolgáltattal (Secret Service). A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében Washingtonba csalták, ahol január 17-én, a Dulles repülőtérre való megérkezése után letartóztatták. Repülőjegyét a Marriott fizette. Az igazságügyi minisztérium által ismertetett vádalkuból nem derült ki, hogy a magyar hacker honnan érkezett az Egyesült Államokba, és hol lakott, amikor behatolt a szállodalánc rendszerébe.

A Marriott a digitális betörés következményeinek elhárításának költségeit 400 ezer és 1 millió dollár közötti összegre becsüli. N. Attila a meghallgatás során bemutatta, miként jutott be a szállodalánc számítógépes rendszerébe, és demonstrálta, hogy azóta is hozzáfér ahhoz, illetve elárulta, hogy mely magyarországi számítógépre mentette le a bizalmas információkat.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények