A bolgár kormányzat teljes egészében nyílt forrásra áll át

A változtatást felmenő rendszerben alkalmazzák, a jelenlegi szoftverek és technológiák egyelőre megmaradnak.

A bolgár parlament elfogadta az elektronikus kormányzásról szóló törvény módosítását, és ennek 58. paragrafusa kimondja, hogy a kormány által megrendelt és használt szoftvereknek nyílt forrásúaknak kell lenniük – írta meg blogjában Bozsidar Bozsanov szoftvermérnök, a kormányzat informatikai tanácsadója.

Bozsanov arról számolt be, hogy a változtatás célja többek között, hogy így akadályozzák meg, hogy a kormányzati weboldalak sérülékenységei javítatlanul maradjanak, miután lejár a fejlesztővel kötött szerződés, illetve hogy az egyéb, a közigazgatásban használt szoftverek biztonsági hibái hamarabb felszínre kerüljenek.

A rendelkezés betartatására és a folyamatok menedzselésére egy új kormányzati szervet hoznak létre, illetve felállítanak egy nyilvános repozitóriumot. A következő hetekben kidolgoznak egy nyilvántartási rendszert is, ezzel fogják követni a kezdetektől a szoftverfejlesztési projekteket, a specifikációkat, az utólagos ellenőrzéseket stb.

A változás a meglévő szerződéseket és technológiákat nem érinti, de a törvénymódosításban szerepel, hogy az összes IT-szerződést nyilvánosságra kell hozni.

A keveset emlegetett Bulgária egyébként igen jól áll informatikusok területén: 2014-ben az egy főre eső képzett informatikusok számát nézve a harmadikak voltak a világon.

Azóta történt

  • Konferenciás November

    Lesz pár érdekes konferencia novemberben (is) - a képzésre, tanulásra vágyók válogathatnak.

Előzmények