Bukásgyanús a fokozatos válasz?

Franciaországban a rendszer elleni hackertámadás, Írországban „technikai hiba” ássa alá a fájlcserélőknek három sanszot adó ún. fokozatos válasz modell amúgy sem acélos tekintélyét. A koboldok országában nemrég az adatvédelmi biztos indított vizsgálatot annak kapcsán, hogy tavaly októberben nagyjából 300 ártatlan usernek küldtek ki figyelmeztetést azért, mert a rendszer nem volt felkészítve az óraátállításra – írja a Szerzői jog a XXI. században blog friss posztja.

A téves azonosítás miatt benyújtott állampolgári panaszok hatására azonnal akcióba lendült Billy Hawkes. Egészen pontosan eljárást indított a szoftverhiba miatt, egyúttal azonban arra a kérdésre is választ kíván találni, hogy arányos megoldásnak tekinthető-e a felek által kidolgozott és alkalmazott fokozatos válasz szisztéma az általa elérendő cél fényében. A vizsgálat jelentősége óriási. Az ír modell ugyanis nem államilag létrehozott rendszer, s így kardinális annak eldöntése, hogy a magánfelek milyen mértékben és módon léphetnek fel a szerzői jogsértések (feltételezett, csupán IP címek által "azonosítható") elkövetőivel szemben. Különösen fontos ennek tisztázása annak fényében, hogy már az államilag kidolgozott fokozatos válasz francia és brit rendszereit is támadás érte az ENSZ különleges megbízottja részéről.

Részletek a blogon.

Azóta történt

  • Az USA is szeretne hármat csapni

    A kiadók és az ISP-k tárgyalnak a fájlcserélők elleni fellépés vitatott módszerének önszorgalomból történő bevezetéséről.

Előzmények