A lebukott botnetgazda vádalkut kötött az enyhébb büntetés reményében


Forrás: sophos.com

Egy vádalkut követően elismerte bűnösségét az a tizenéves wyomingi fiatalember, akit azzal gyanúsítottak, hogy egy féregprogram segítségével bothálózatot hozott létre, illetve megszerezte a megfertőzött gépek felhasználóinak bizalmas adatait.

Hirdetés

A 19 éves Jason Michael Milmont az egyezség következtében bűnösnek vallja magát, s ennek fejében a bíróság a lehetséges büntetési határok között (a maximális büntetés Milmont ügyében 5 év börtön, 250 ezer dollár büntetés, három éves eltiltás az internettől, valamint az említett kártérítés megfizetése lehet) a legenyhébbet igyekszik majd kiszabni, enyhítő körülményként értékelve a beismerést.


Forrás: sophos.com

Milmont esete azért is érdekes, mert a zombihálózat ellenőrzésére p2p-protokollt használt, így nehezebb volt őt megtalálni – a szakemberek eleinte arra gyanakodtak, hogy orosz bűnözők állnak a háttérben. Az általa megalkotott Nugache férget 2007 márciusában a LimeWire-en keresztül bocsátotta útjára. A gépekre megérkező szoftver elkezdett spameket küldeni az AOL azonnali üzenetküldőjének címlistája alapján, s ezek a levelek ismert közösségi oldalak hamisított változataira vezették el a felhasználókat. Itt kaptak egy üzenetet, hogy töltsenek le egy fájlt (valójában a Nugache-t), s ha ezt kicsomagolták, az újra kezdte a spammelést.

A nyomozók úgy becsülik, Milmont 5000–15 000 gépből álló hálózatot hozott létre, mellyel például túlterheléses támadásokat is végrehajtott. De a cracker folyamatosan fejlesztette is szoftverét, a harmadik generáció már képes volt a fertőzött gépen használt Internet Explorerből is adatokat gyűjteni, s a megszerzett jelszavakkal Milmont csalásokat követett el, például bevásárolt mások számlájának terhére.

Azóta történt

Előzmények