Átveszi a Boston Dynamics irányítását a Hyundai

A Hyundai mostanra hivatalosan is megerősítette, hogy 880 millió dollárért 80 százalékos részesedést és irányítást szerez a Spot robotkutyáról ismert Boston Dynamics vállalatban.

A Hyundai hivatalos közleményben erősítette meg azokat a jelentéseket, amelyek szerint többségi tulajdont szerez a főként a Spot robotkutyáról ismert Boston Dynamics vállalatban. A Hyundai 880 millió dollárt fizet a SoftBank számára körülbelül 80 százalékos részesedésért, így az üzlet egyben 1,1 milliárd dollárra is értékeli a robotikára szakosodott Boston Dymanics céget. A SoftBank megtart magának 20 százaléknyi részesedést.

Sokan találgattak már azzal kapcsolatban, hogy vajon mit kezd majd ezzel a céggel a Hyundai, és arra is rámutattak, hogy a legtöbb nagy autógyártó már komoly befektetésekkel rendelkezik robotika terén. Rendszerint azonban inkább ipari, gyártást segítő megoldásokról van szó, nem effajta megoldásokról.

A Hyundai azt mondja, hogy a befektetése segítségével olyan robotok fejlesztését kezdenék meg, amelyek a logisztikában és a szolgáltatásban nyújtanak segítséget. Idővel humanoid robotokat is készítenének, például olyanokat, amelyek a kórházakban segítenék a betegek ápolását, vagy amelyek okosgyárakban dolgoznak.

Maga a Boston Dynamics az MIT-ról indult el, a DARPA tőkéjének segítségével hoztak létre robotokat. Később pedig a Google tulajdonában is volt egy ideig, mielőtt a SoftBank kezébe került. A cég elsősorban az Atlas nevű, kétlábú humanoid robotjáról (ami futni és szaltózni is képes), valamint a még népszerűbb Spot robotkutyáról ismert. Utóbbit többek között a világjárvány során is bevetették az egészségügyi dolgozók munkájának segítésére.

A Spot robotot idén júniusban kezdte el forgalmazni 74 500 dolláros áron a Boston Dynamics, elsősorban raktárak automatizált őrzési és felügyeleti feladataira. A jelentések szerint a nagy hírnév ellenére évek óta nem nyereséges a vállalat, de ez a Hyundai irányításával megváltozhat.

Azóta történt

Előzmények