A böngészőpiac stabil, ám ezen belül az Internet Explorer 10 nyomul

A Net Market Share (Net Applications) legutóbbi jelentése szerint a böngészőpiacon tovább tart a stagnálás, az erőviszonyok gyakorlatilag egy éve változatlanok. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy amióta a Microsoft februárban kiadta az eredetileg a kizárólag a Windows 8 számára tervezett Internet Explorer 10-es verziójának Windows 7-re írott változatát, e szoftver felhasználóinak száma megugrott, például áprilisban is duplázott az előző hónaphoz képest.

browser

Az alig változó adatok (a korábbiakhoz képest csak század százalékpontokban mutathatóak ki eltérések) a globális piacon az asztali böngészőknél: Internet Explorer: 55,81 százalék, Firefox 20,3 százalék, Chrome: 16,35 százalék, Safari: 5,38 százalék, Opera: 1,73 százalék.

A mobil böngészőknél sem láthatóak nagy átalakulások, itt 1-2 százaléknyi le és fel mozgás látható: Safari: 59,42 százalék, Android: 22,89 százalék, Opera Mini: 9,9 százalék, IE: 1,64 százalék, Chrome: 2,63 százalék.

A magyar felhasználókat illetően a rankings.hu adatai szerint hasonlóan mozdulatlan piacot láthatunk. Magyarországon hagyományosan a Firefox a vezető böngésző 40 százalék körüli részesedéssel (néhány tized százalékpontnyi mozgás látható csak, hol fel, hol le), a második a Chrome 34 százalékhoz közeli értékekkel, a harmadik pedig az IE közel 15 százalékkal.

rankings böngésző

Azt természetesen minden ilyen hírnél fontos megjegyezni, hogy a különböző piackutatók eltérő metodológiája miatt a különféle kimutatások akár jelentős mértékben is eltérhetnek.

Azóta történt

Előzmények