Egyezség a böngészőfejlesztők között

A Mozilla biztosít egy olyan tárhelyet, ahová a böngészők gyártói az együttműködéshez és a kompatibilitáshoz szükséges adatokat feltölthetik.

A három nagy böngészőfejlesztő, a Mozilla, a Microsoft és a Google megállapodtak abban, hogy a webtárhelyek böngészők közötti kompatibilitását biztosító leírásokat (cross-browser documentation) a fejlesztők munkáját segítendő egy helyre gyűjtik, méghozzá a Mozilla Developer Network (MDN) wikijébe. Így az MDN Web Docs ezek után elveszíti a Firefoxhoz kapcsolódó „historikus” jellegét, aktualizált lesz, ahol a webes API-k mellett egyéb hasznos, aktuálisan felhasználható információk is rendelkezésre állnak majd a Chrome-ról, az Edge-ről és a Firefoxról.

A megállapodás tető alá hozásában a gyártók mellett a W3C, valamint a Samsung is részt vett, és ők az MDN új tanácsadói testületében (MDN Product Advisory Board) azon dolgoznak, hogy az MDN egy közös, mindenki által támogatott forrás legyen. A Microsoft közölte, hogy rövid időn belül a saját fejlesztői hálózatukból (Microsoft Developer Network – MSDN) a webes API referencia-könyvtárát átirányítják az MDN-re, és az Edge böngésző webes API-ja már megtalálhatóak itt.

A Mozilla a megosztott repozitórium előkészítésén már dolgozik egy ideje, júliusban ezért változtatták meg a tárhely nevét MDN helyett MDN Web Docsra. A vállalat arra törekszik, hogy egy „böngészősemleges” helyet teremtsenek meg, és ennek jegyében elválasztották a termékinformációkat a webes dokumentációtól.

A Google egyébként már évek óta elhelyezi az API-s dokumentációkat az MDN-re, de most továbblépnek: létrehoznak olyan, az interoperabilitást vizsgáló teszteket, melyek segítik a fejlesztőket a hibák és hiányosságok feltárásában.

A tanácsadói testület a tervek szerint ajánlásokat fogalmaz meg tartalomstratégiai és a webhelyek képességeinek fejlesztését illetően, ugyanakkor ezekről az ajánlásokról a házigazda, a Mozilla mondja ki a végső szót.

Az persze első látásra is feltűnő, hogy a böngészőgyártók közül hiányzik az Apple – erre a Mozilla diplomatikusan csak úgy reagált, hogy a testület nyitott, a jövőben is bárki csatlakozhat hozzá.

Előzmények