Bombasiker az új iPhone

A globális gazdasági válság idején a vállalatok többsége a krízis káros mellékhatásaként jelentkező keresletcsökkenés miatt bukdácsol. Nem így a növekedési pályájáról letéríthetetlennek tűnő Apple, melynek vezetőit éppen az nyugtalanítja most, hogy nem tudnak eleget gyártani az egy hónapja bemutatott iPhone 3GS-ből. Nem véletlen, hogy tegnap, a harmadik pénzügyi negyedéves jelentés publikálását követően a cég papírjainak árfolyama felfelé mozdult. A részvények értéke az idén nagyjából 75 százalékkal nőtt.

Hirdetés

A június 27-én zárult trimeszterben az árbevétel 8,34, a nettó nyereség pedig 1,23 milliárd dollár volt; egy évvel korábban 7,46 milliárd dollár forgalomra 1,07 milliárd dollár profit jutott. A Wall Street valamivel alacsonyabb eredményt várt a vállalattól, melynek bruttó nyereséghányada – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 36,3 százalék volt, 3 százalékkal több a korábban előrejelzett értéknél.

A negyedév során 2,6 millió Mac számítógépet (közel 1,8 millió notebookot és 850 000 asztali gépet) adott el az Apple, 4 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt – ez a szám mindössze 8000-rel marad el a korábbi negyedéves rekordtól. E termékkör értékesítéséből 3,3 milliárd dollár folyt be. A cég sikertelefonjából, az iPhone-ból 5,2 millió kelt el 1,7 milliárd dollár értékben. Az új modell, a 3GS iránti rendkívüli keresletet nem tudják kielégíteni – ismerte el Peter Oppenheimer pénzügyi vezérigazgató. Mivel a készülékből képtelenek eleget gyártani, több országban néhány hetet csúszhat a piaci bevezetés – mondták.

A másik slágertermék, az iPod médialejátszó-család viszont nem brillírozott: most először fordult elő a termék történetében, hogy éves összehasonlításban csökkent a forgalom. Az idei harmadik pénzügyi negyedévben az egy évvel korábbi 11 millió után „csak” 10,2 millió lejátszót adott el az Apple.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények