Lézer-nukleáris meghajtást szabadalmazott a Boeing

Elfogadta a Boeing legújabb, lézer- és nukleáris meghajtású repülőgéphajtómű szabadalmát az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal. A bejegyzés szerint a lézermotor rakétákat, vagy akár űrhajókat is meghajthat majd.


(forrás: PatentYogi) [+]

Bár a technológiai részletek már adottak, a szabadalom csak papíron létezik, ennek megépítéséről egyelőre nincs információnk. A jövő egyik lehetséges motorjának működése jelentősen eltér a mai modern repülőkben használt turbós megoldásoktól.

Nagy teljesítményű lézer lövi a deutérium vagy trícium alapú nukleáris hajtóanyagot, ezzel fúziós reakciót kialakítva a termonukleáris robbanótérben. A felhasznált üzemanyagtól függően Hidrogén vagy hélium termelődik, ami nagy nyomással hagyja el az égésteret, ezáltal hajtóerőt generálva.

A robbanótér falát például urán 238 bevonattal láthatják majd el, ami reakcióba lép a nagy energiájú neutronokkal és óriási hőt generál. A fal másik oldalán hűtőfolyadékot mobilizál a forróság, ami egy turbinát és a generátort hajtva biztosít energiát a lézereknek. Így a belső folyamatokhoz képest csekély külső energiaigénnyel rendelkező hajtómű forradalmasíthatja a légiközlekedést, melyben az egyik legnagyobb figyelmet és K+F forrást jelenleg is a meghajtás gazdaságosabbá tétele jelenti.

Azóta történt

Előzmények