Sokan kényszerülhetnek BNPL-hitelekre

Azonnali vásárlás, később történő, több részletben való fizetéssel? Egyre csábítóbb ajánlat, de a briteknél börtön jár a félrevezető reklámokért.

Nagy-Britannia pénzügyi hatósága az elmúlt hetekben többször felhívta rá a figyelmet, hogy azok az emberek, akik félrevezető BNPL-reklámokért felelnek (BNPL: azonnali vásárlás, később fizetés), akár 2 év börtönbüntetést is kaphatnak.

A hatóság felhívta a cégek figyelmét, hogy ne ösztönözzék tovább az impulzusszerű vásárlásokat, továbbá hívják fel a figyelmet az esetleges késedelmi díjakra. Az FCA szerint a növekvő infláció miatt a britek megélhetése is egyre nehezebb, ezért egyre többen fordulnak a kisebb-nagyobb vásárlások során (akár ruhák esetén is) BNPL-hitelekhez, amelyek gyakran kamatmentes, rövid távú kölcsönök – azonban ezeknél nem emelik ki a kockázatokat és részleteket.

A szektor a briteknél szabályozatlan, de az FCA a reklámok kapcsán beavatkozik, és idén 4226 reklámot vissza is vont. Az utóbbi időben a bankok is nyitottak a BNPL felé, így azok is kapnak gyors kölcsönt, akik nem kapnának hitelkártyát.

Azóta történt

Előzmények