Hetvenmillió forintos fejlesztés a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot, úgynevezett microgrid rendszert építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával.

A Schneider Electric közleménye szerint a több mint 70 millió forint értékű microgrid rendszert Magyarországon elsőként építik ki az egyetemen.

Hirdetés

A vállalat legújabb energiamenedzsment technológiáira épülő rendszere megoldást jelent a megnövekedett igények kielégítésére, a hálózati stabilitás biztosítására, valamint a megújuló energiaforrások hatékony felhasználására. A rendszerhez a vállalat biztosítja a szükséges hardvereket és szoftvereket, a berendezések tervezését, szerelését, beüzemelését és karbantartását.

Közölték, hogy ebbe az innovatív microgrid rendszerbe integrálják az Ipar 4.0 Technológiai Központnak helyet adó épületen kialakított napelemes rendszert, és ehhez elhelyeznek egy nagy kapacitású akkumulátoros tárolórendszert is a létesítmény mellett. A microgrid elektromos közlekedésben nyújtott szerepének demonstrálására az épület előtt két elektromosautó-töltőt is beüzemelnek. Az új hálózathoz a Schneider Electric többek között szenzorokkal ellátott elosztószekrényt, különböző vezérlőket, valamint energiamenedzsment, illetve elektromosautó-töltő vezérlő szoftvereket biztosít.

Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja a közleményben elmondta: a megállapodás eredményeként létrejövő microgrid rendszer kiváló lehetőséget teremt annak bemutatására, hogyan lehet optimalizálni az energiafelhasználást, mekkora megtakarítást lehet elérni a fejlett megoldások alkalmazásával. A napelemes rendszer integrálásával, kiegészítve az akkumulátoros tárolóval pedig azt is be tudják mutatni, hogyan tudja biztosítani egy vállalat a folyamatos áramellátást egy esetleges áramkimaradás esetén. A hálózat kialakításához szükséges terveket már elkészítették és a berendezések jelentős része is már a központban van. Reményeik szerint idén ősszel működhet már a rendszer.

Közölték: a Schneider Electric vállalja, hogy az intézménnyel közösen előadásokat szervez, amelyhez a cég szakembereket biztosít. Emellett a vállalat férőhelyet biztosít az egyetemi hallgatóknak szervezett szakmai rendezvényein, illetve tematikus labor- és diplomamunkák keretén belül lehetőséget kínál az egyetem diákjai számára, hogy a szakemberei által vezetett projektekben, illetve a labormunkák nyomán megrendezett szemináriumokon vehessenek részt. Ezen felül a társaság az együttműködés részeként a gyakornoki programjának keretein belül a BME hallgatóinak szakmai gyakorlati lehetőséget is kínál.

Azóta történt

Előzmények