Biztoshoz mentek az alternatív szolgáltatók

Hirdetés


Polgár Tamás

Európa legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatóinak vezetői ma Viviane Redinggel, az Európai Bizottság (EB) információs társadalomért és távközlésért felelős biztosával találkoztak annak érdekében, hogy elérjék: az EB gondolja újra a szektorspecifikus versenyszabályok eltörléséről készülő javaslatát a távközlési piac kulcsfontosságú területein. Az alternatív távközlési szolgáltatók európai érdekvédelmi szervezete, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szervezésében létrejött találkozón az érintett cégek képviselői elmondták, a versenykorlátozó tényezők felszámolásában továbbra is számítanak a testület támogatására. A kontinens számos országának piacát még mindig az inkumbens szolgáltatók uralják, ezért a szabályozás esetleges enyhítése még túlságosan korai lenne. Az ECTA álláspontja szerint szigorú szabályozói fellépés hiányában az egyes országok távközlési piacain ismét monopolhelyzet alakulhatna ki, amely korlátozná a felhasználók választási szabadságát és az Európai Unió alapelveivel is ellentétes lenne.

A találkozó időszerűségét az adja, hogy Viviane Reding a közeljövőben végzi a végső simításokat a Szabályozási Keretrendszer felülvizsgálatán, amelyet várhatóan nyár végén hoznak majd nyilvánosságra. Innocenzo Genna, az ECTA elnöke és a delegáció vezetője a találkozó kapcsán elmondta: „A jelenleg folyó vita a szabályozás enyhítéséről vagy szigorításáról megkerüli a lényeget. Európának hatékonyabb szabályozásra van szüksége, hogy megteremtse a távközlési piacon a korrekt verseny feltételeit. Viviane Reding biztos asszonyhoz intézett kérésünk lényege, hogy a jelenlegi szabályozási keretrendszerben foglaltak módosítása helyett inkább annak betartatására tegyen lépéseket. A szabályozás esetleges enyhítése csak ez után következhet.”

A találkozón a magyar, cseh, szlovák, román és lengyel alternatív szolgáltatók érdekeit Polgár Tamás, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója képviselte annak érdekében, hogy a versenyhelyzet javuljon ezekben az országokban elsősorban a hurokátengedés területén. Polgár többek között a szolgáltatóváltás hosszú átfutási idejére, az indokolatlanul bonyolult adminisztrációra és az inkumbens szolgáltatók által alkalmazott automatikusan meghosszabbodó hűségszerződésekre hívta fel a biztos figyelmét.

„Magyarországon a távközlési liberalizáció kapcsán szép eredmények vannak már a hátunk mögött, de maradt még épp elég tennivalónk. Meggyőződésünk, hogy a piaci verseny további erősítése érdekében tett szabályozói erőfeszítések hatékonyabbak lehetnek az Európai Bizottság hathatós támogatásával, mint az egyes országok nemzeti hatóságainak egymástól elszigetelt törekvései” – nyilatkozta.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények