Biztonságosabb internetezés modemes kapcsolattal

Az internet terjedésével egyre többen kerülnek hálóközelbe, sokan közülük csak most ismerkednek a világhálóval. Az utóbbi időben terjednek azok a szoftverek, amelyek – gyakran a felhasználó tudta nélkül – emelt díjas vagy külföldi telefonszámokat hívnak fel internetkapcsolat létesítésére. Az ún. kapcsolatváltó betárcsázó (dialer) programok a modemes kapcsolattal internetezőkre jelentenek veszélyt, és legtöbbször a Windows operációs rendszereknek azokkal a kényelmi okokból aktív szolgáltatásaival élnek vissza, amelyek szoftverek letöltését, telepítését és dial up-kapcsolatok felhasználói megerősítés nélküli felépítését teszik lehetővé.

A betárcsázó programokat már rég nem csak "kétes" tartalmakat kínáló weblapok látogatói szerezhetik be, a kéretlen szoftverek megjelentek a védtelebbnek számító célközönséget (gyermekeket, időseket) megszólító oldalakon is, sőt újabban spam-mailek is hordozhatják a veszélyes programokat. A távközlési vállalatok által kiszámlázott horribilis összegek nemcsak a felhasználók számára okoznak gondot, de a szolgáltatók számára is kényelmetlenek, hiszen az emelt díjas összeköttetésekből származó jutalék eltörpül amellett, hogy épp az efféle kockázatok tartják vissza a – tapasztalatlanabb – fogyasztókat az internetezéstől, az internet elterjedésének lassulását és közvetve jelentős bevételkiesést okozva.

A probléma megoldásának egyik járható útja a felhasználók figyelmének felhívása és a védekezés lehetőségeinek ismertetése. E cél érdekében fogott össze a Matáv és a NETÉRT (Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága), amint azt egy, a napokban megrendezett közös sajtóbeszélgetésen hírül adták. A NETÉRT olyan weboldalt indított, amely mind a kezdő, mind a haladó internetezőket segíti a veszélyek elkerülésében. A honlap egy-két héten belül önálló domainként, a www.vedekezz.hu címen is elérhető lesz. A betárcsázó programokra vonatkozó legfontosabb információk a Matáv oldaláról is letölthetők, ezek ugyancsak közérthető formában írják le a szükséges óvintézkedéseket. A vállalat ingyenes internet-tanfolyamot is kínál, amely többek között a dialer programokkal is foglalkozik.

Amint Reznák Roxán, a Matáv lakossági üzletágának igazgatója elmondta, a Matáv a probléma megoldását elsősorban a felhasználók felvilágosításában látja, de emellett egy kulcsfontosságú szolgáltatást is biztosít a biztonságosabb internetezés érdekében. A hívószámkorlátozással tartósan letilthatjuk vagy jelszóhoz köthetjük az emelt díjas, műholdas és külföldi hívásokat, így a betárcsázó program számára lehetetlen a háttérben történő észrevétlen kapcsolatfelépítés. Azok a Matáv-ügyfelek, akik ilyen csalásnak estek áldozatul, egyedi elbírálás alapján részletfizetést igényelhetnek, de a távközlési szolgáltató nagyon határozott a tekintetben, hogy nem engedi el a díjat vagy – szimbolikus gesztusként – annak a saját részesedését jelentő hányadát. A vállalat ezzel azt kívánja elkerülni, hogy minden egyes esetben mérlegelnie, bizonyítania kelljen, vajon szándékosan vagy véletlenül használták-e a betárcsázó program által létrehozott kapcsolatot (és szolgáltatást).

A károsultaknak azt tanácsoljuk, vegyék fel a kapcsolatot valamelyik fogyasztóvédelmi szervezettel, és – ha egyértelmű a csalás – tegyenek büntetőfeljelentést, hiszen bizonyos esetekben reális esély van a háttérben álló cég, bűnszövetkezet azonosítására. A Nemzeti Hírközlési Hatóság jelen lévő képviselője elmondta, dolgoznak a jóhiszemű károsultak védelmét szolgáló javaslaton, ám részleteket egyelőre nem kívánt közölni.

Azóta történt

Előzmények