Pörög a biztonsági szoftverek piaca

A biztonsági szoftverek piaca immúnis a globálissá nőtt gazdasági válságra – legalábbis ezt sugallja a Gartner e termékkör tavalyi szereplését bemutató jelentése. Amelyből az derül ki, hogy a gyártók forgalma ebben az iparágban 13,5 milliárd dollár volt, 18,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

„A biztonsági piacon nem hagyott nyomot a gazdasági recesszió 2008-ban. A két számjegyű növekedés ebben az erőt próbáló gazdasági klímában azt mutatja, hogy a biztonság változatlanul kiemelt prioritást élvez az informatikai vezetők szemében” – kommentálta a számokat Ruggero Contu, a piackutató vezető elemzője. A szervezet szerint egyrészt a célzott és egyre kifinomultabb támadások, másrészt a törvényi megfelelés kényszere biztosította a piac lendületét.

A gyártók ranglistája a következőképpen festett (zárójelben a piaci részesedés): Symantec (22%), McAfee (10,9%), Trend Micro (7%), IBM (5,1%) és EMC (4,0%). Figyelemre méltó trend, hogy az öt legnagyobb szereplő részesedése csökkent, ami azt jelzi, hogy ebben a szegmensben van még keresnivalója a kisebb cégeknek is. (Fontos megjegyezni, hogy a Gartner jelentésében a biztonsági készülékeken futó szoftverek is szerepelnek.)

A Gartner rámutat, hogy Kelet-Európában nőtt a leggyorsabb ütemben, 35 százalékkal a piac, ami nem kis részben az euró dollárral szembeni erősödésének köszönhető. Régiónk után a Közel-Kelet és Afrika, Latin Amerika, majd Ázsia és a csendes-óceáni térség következett a növekedési toplistán.

A piackutató azt jósolja, hogy az idén a biztonsági szoftverek piacán a bővülés nagyjából 9 százalékra lassul.

Azóta történt

Előzmények