Bizonytalan időre elhalasztja új gyárának megnyitását az Intel

Tavaly év végén kezdte volna meg a termelést új, az arizonai Chandlerben felépített gyárában az Intel, mely a vállalat legmodernebb, 14 nanométeres gyártástechnológiával felszerelt egysége lett volna. A korábban ötmilliárd dollárosra becsült beruházás eredményeként létrejött Fab 42 2012-ben még Barack Obama újraválasztási kampányában is szerepelt, az amerikai elnök ugyanis az akkor még épülőfélben levő gyár helyszínén kampányolt az elmúlt évek során főleg Ázsiába áthelyezett elektronikai gyártás hazahozása mellett.

A döntés konkrét okáról az Intel szóvivője a Reuters hírügynökségnek nem beszélt. Chuck Mulloy azt mondta, hogy az új gyárba még nem telepítették a termeléshez szükséges eszközöket és berendezéseket, az egyelőre még csak az alapvető infrastruktúra kialakításán vannak túl, de ezen felül a Fab 42 gyakorlatilag üresen áll, és egy ideig így is marad, inkább a közeli gyárakat kezdik részben átállítani a 14 nanométeres gyártástechnológiára, ahol jelenleg még 22 nanométerest használnak. A 14 nanométeres gyártástechnológiával kapcsolatos nehézségekről Brian Krzanich vezérigazgató a tavalyi harmadik negyedéves pénzügyi eredmények ismertetésekor beszélt, amikor bejelentette, hogy a Broadwell processzorok tömeggyártásának beindítását az év végéről 2014 elejére kénytelen halasztani a gyártási nehézségek és a túl magas selejtarány miatt. Lehet, hogy az új gyártástechnológia még nincs olyan állapotban, hogy egy teljes gyárat szenteljenek neki, ezért inkább lépésenként, először más, működő egységekben vezetik be. Krzanich a 2013-as IDF-en többször is hangsúlyozta, hogy bár az Intel lassan reagált a piaci változásokra, gyártástechnológiája több évnyi előnyben van konkurenseihez képest, fölénye pedig a 14 nanométeres technológia bevezetésével csak nőni fog.

Az Intel ennek ellenére már felvette az új gyár működtetéséhez szükséges ezer főt, akik ideiglenesen a modernizálás alatt álló gyárakban fognak dolgozni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények