A bitcoinbányászat az energiacégek jövője?

Az emelkedő energiaárak és egyebek miatt egyre kevésbé nyereségesek a bányászfarmok, ebből jött az energiacégek nagy ötlete.

Miközben a folyamatosan bejelentett, geopolitikai feszültségek miatt kiszabott szankciók egyre valószínűbb, hogy az egyfolytában kibúvókat kereső kriptopiaci szereplőket is utolérik, addig elmondható, hogy a kriptomegoldások iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés.

Annak ellenére is, hogy az irányadó bitcoin árfolyama sehol nincs a történelmi rekordjához képest. Mivel pedig az energiaárak folyamatosan emelkednek, egyre több jelentés foglalkozik azzal, hogy a kriptopénzek bányászata már egyáltalán nem olyan nyereséges, mint eddig. A bitcoinbányászok eddig például 90 százalékos haszonkulccsal is dolgozhattak, de mára ez az érték 70 százalékra csökkent.

Hirdetés

A Bloomberg szerint a folyamatok vihart indítottak el a bányászpiacon, de közben lehetőséget is az energiacégek számára.

Környezetvédelem? Bányászat?

A jelentések szerint az energiacégek váltak a leggyorsabban növekvő bitcoinbányászokká, különös tekintettel a TeraWulf és a Stronghold. Előbbi ügyvezetője szerint az ötletet egyik ügyfelüktől, a nagy bányászközpontot üzemeltető Marathon Digital Holdingstól vették.

A Bloomberg azt írja, hogy gyakorlatilag az energiacégek maguk válnak már bitcoinbányászokká, ahelyett, hogy külső bányászoknak biztosítanának energiát. Így pedig visszakapják a kedvezőtlen feltételek mellett is a 90 százalékos haszonkulcsot. A Stronghold szerint aki egy áramszolgáltatótól vásárolja az energiát, igényli a karbantartást, továbbá külsős fél kezeli az adatközpontját, az egyszerűen nem veheti fel a versenyt azokkal, akik mindezt elvégzik maguk.

Az már egy másik történet lesz, hogy ehhez a nagy piaci újításhoz mit szólnak majd a környezetvédők, a politikusok és a kriptoszektor amúgy is egyre hangosabb kritikusai.

Azóta történt

Előzmények