Bemutatkozott Magyarország első Bitcoin-ATM-je

A belvárosi Anker Klubban megkezdte működését Magyarország első olyan készüléke, amivel forint alapon válthatunk Bitcoint – jelentették be tegnap az üzemeltetők.

Az ATM-ben forintért váltható Bitcoin. A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben – de minimum 2000 forintért – váltani azt digitális valutára. Amennyiben a felhasználó rendelkezik Bitcoin-mobiltárcával, annak QR-kódját a készülék be tudja olvasni, és így áttölteni rá a vásárolt Bitcoinokat. Ha valakinek nincs ilyen mobilalkalmazása, akkor ki is nyomtatható papírra a vásárolt egységeket képviselő QR-kód, későbbi felhasználásra.

Magyarország első Bitcoin ATM-je az Anker Klubban

A váltási árfolyamot a szlovén-angol közös tulajdonú, Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más Bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így mindig a legkedvezőbb áron lehet váltani. Azért a Bitstampre esett a választás, mert úgy ítélték meg, hogy ez az egyik legbiztonságosabb tőzsde, nem volt még sikeres hackertámadás áldozata, és a hivatali ellenőrzések sem találtak még semmi kivetnivalót működésében, ellentétben néhány más, hírhedt online pénzváltóval.

Magyarország első nyilvános használatú Bitcoin ATM-je egy Lamassu gyártmányú készülék, mely társaság piacvezető ilyen ATM-ek gyártásában. A Lamassu gépei a tengerentúlon már gombamód szaporodnak, Európában is eléri a számuk már a két tucatot.

Lamassu Bitcoin ATM

Az első Bitcoin ATM magyarországi üzembe helyezését az Octarine Labs szervezte. Noha a készülék „bolondbiztosnak” mondható, a cég magyar és angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal támogatja a felhasználókat: „Tudatában vagyunk annak, hogy ami a Bitcoin híveinek és az ezzel foglalkozó szakembereknek természetes, az a hétköznapi felhasználóban még bizalmatlanságot szülhet, ezért minden eszközzel támogatjuk a rendszer közérthetőségét és a technológia gyors terjedését” – nyilatkozta Debreczeni Barnabás, az Octarine Labs ügyvezetője, aki több éve foglalkozik Bitcoin-alapú, illetve más informatikai fejlesztésekkel. „Bár magyar állampolgár bármikor vehet a neten Bitcoint, vagy szervezhet olyan személyes találkozót, ahol más Bitcoin-tulajdonosoktól vásárolhat, az ezzel kapcsolatos egyes visszaélések sokakat riasztanak el. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nyilvános, biztonságos, könnyen megközelíthető helyszínen egy szó szerint kézzelfogható eszközzel segítjük a váltást.”

A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az év végéig az ATM újabb funkcióval is bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani.

A most beinduló ATM-től 6-12 hónapon belüli megtérülést remél az Octarine Labs. „Berlinnel vagy Amszterdammal szemben Budapest még lemaradásban van a Bitcoin népszerűségét illetően, ugyanakkor az idegenforgalom, valamint a kreatív és startup iparág fejlődése ellensúlyozni tudja ezt.” – vélekedik Debreczeni.

Azóta történt

Előzmények