Bill Gates szép lassan kiszállhat a Microsoftból

Hirdetés

Újabb nagy részvénycsomagot értékesített Bill Gates az amerikai tőzsdefelügyelethez beadott dokumentum szerint, a 4,6 millió részvény megközelítőleg 185 millió dollár készpénzzel hizlalta a Microsoft társalapítójának és egykori vezérigazgatójának bankszámláját. Az általa birtokolt részvények mennyisége így 330 141 164-re csökkent, azaz mintegy hárommillióval kevesebbre, mint amennyi (333 252 990) a vezérigazgatói székből nemrég távozó Steve Ballmernek van. Gates a vállalat 1986-os tőzsdére lépésétől egészen mostanáig a legnagyobb egyéni részvényes volt. A továbbra is tulajdonában levő részvények értéke 13 milliárd dollár, ami hatoda teljes, a Bloomberg által 78 milliárdra becsült vagyonának.

Bill Gates az elmúlt 10 évben évente átlag 80 millió részvényt adott el. Ha továbbra is tartja ezt az ütemet, akkor 4-5 éven belül teljesen kiszállhat az általa alapított óriásvállalatból. Persze ez csak feltételezés az eddigi évek alapján, hivatalosan sem Gates, sem a Microsoft nem nyilatkozott az ügyben. A Microsoft vezérigazgatói posztját 2000-ben Steve Ballmernek átadó Gates Satya Nadella kinevezésekor az igazgatótanács elnöki székéről is lemondott, és hivatalosan technológiai tanácsadóként dolgozik tovább a vállalatnál, elsősorban az új vezérigazgatót segítve. Erre idejének egyharmadát szánja, egyébként pedig a Bill & Melinda Gates Alapítványon keresztül filantropikus tevékenységére koncentrál.

Azóta történt

Előzmények

  • Bill Gates fejét követelik Microsoft-befektetők

    Habár nagyon valószínű, hogy a cégalapító elnöki pozíciója nincs veszélyben, mégis jel lehet, hogy felmerült a távozás lehetősége.