Bill Gates Budapest helyett Bukarestbe látogatott

Hirdetés


Forrás: www.hotnews.ro

Ha előveszem a már annyira hozzánk tartozó magyaros borúlátást, akkor akár el is keseríthetne az a hír, hogy Bill Gates a Vista premierje kapcsán tett, négy országot érintő európai körútján nem hozzánk, hanem Romániába látogatott el ma. (S ha ehhez még hozzáveszem, hogy bár tegnap elképedéssel olvastuk az International Herald Tribune-ben, hogy a Microsoft vezére Magyarországot is érinti, ám izgalmunk mindössze addig tartott, amíg rá nem jöttünk, hogy az újságíró – jó nyugati szokás szerint – összekeverte Budapestet és Bukarestet, így jött ki a to Hungary, nos, akkor tényleg nincs minek örülni.)

Bill Gates azonban nem véletlenül az EU-ba frissen belépett Romániát kereste fel, hiszen jól láthatóan egy már rég kialakított koncepció jegyében fordították figyelmüket keleti szomszédunk felé. A Gates Alapítvány még tavaly meghirdette, hogy a román könyvtári rendszer informatizálásában aktív részt vállalnak, s a mai bukaresti látogatás apropója is a Microsoft helyi terméktámogatási központjának felavatása volt. Bill Gates az eseményen lelkesen nyilatkozott az együttműködésről: „Ez a központ roppant fontos számunkra. Európai felhasználóinknak fog segíteni a komplex problémák megoldásában. Ezen túl is további befektetéseket szándékozunk hozni Romániába. Eddig kitűnő az együttműködésünk a kormányzattal és partnereinkkel.”

Hogy nem ma kezdődött a romániai terjeszkedés, azt jól mutatja, hogy a Microsoft még 2003-ban felvásárolta a román GeCAD szoftvercéget, majd egyre több helyi szakembert vont be a redmondi fejlesztői munkába. A most megnyitott központot valóban egész Európának szánják, s bár a várhatóan 600 alkalmazottat helyben toborozzák, még Franciaország és Németország bizonyos igényeit is innen fogják kiszolgálni.

Traian Băsescu, román elnök a megnyitón elmondta, hogy ez a szoros együttműködés annak is köszönhető, hogy Románia az elmúlt években szigorú törvényi szabályozással szorította vissza a szoftverkalózkodást, s az 1990-es évek elejének kaotikus helyzete ma már a múlté. E küzdelemben kiemelte a Microsoft és Bill Gates személyes segítségét is, s nem felejtette el megemlíteni a világ leggazdagabb emberének romániai jótékonykodását sem.

Tariceănu román miniszterelnök is nyilatkozott, s kifejtette, hogy Románia exportjának már ma is jelentős részét teszi ki az információtechnológiai kivitel, s ez a jövőben csak emelkedni fog, és kormánya határozott törekvése, hogy a hagyományos iparágakat ezzel a modern iparral váltsa fel.

Hadd legyek megint gonosz, itt a hír végén. Bár nálunk is van hasonló jellegű intézmény, mégsem tudom magamban elnyomni azt a rossz érzést – még ha elég nyilvánvalóak is a Microsoft lépésének gazdasági és politikai okai –, hogy az elmúlt évek magyar kormányzatai, nevezetesen az informatikai fejlesztésekért felelős tisztviselők – például az azóta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkáraként vitézkedő volt informatikai miniszter – nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy Bill Gatesnek minden oka meglegyen e körút állomásai közé Magyarországot is felvenni.

A Párizsból Isztambulba tartó Orient Expressz annak idején Bécsből indulva Budapesten át érkezett Bukarestbe. Feltétlenül hagynunk kéne, hogy az informatikai gyorsvonat errefelé ne álljon meg?

Azóta történt

Előzmények