Egy amerikai szenátor szerint a Big Tech-ben már nem lehet megbízni

Olyan törvényekért kampányolnak amerikai szenátorok, amelyek megvédenék a gyermekek magánszféráját az online térben.

A héten Richard Blumenthal és Ed Markey amerikai szenátorok olyan törvényekért kampányoltak, amelyek korlátoznák, hogy az online térben mi lenne látható a gyerekekről, továbbá azt is, hogyan használhatnák a nagy cégek az adataikat a reklámiparban.

Hirdetés

A törvények az 1998-a COPPA frissítését jelentenék, többek között, és előírnák, hogy 15 éves korig hozzájárulás nélkül nem lehet adatokat gyűjteni (az eddigi 12 helyett).

Betiltanák az automatikus lejátszási beállítást és a push értesítéseket, amelyek célja az, hogy a felhasználót az apphoz, szolgáltatáshoz ragassza.

Ed Markey igen szigorúan fogalmazott, és kijelentette: nem számít, hogy valakinek a neve Facebook, YouTube, TikTok vagy Snapchat, ezek a platformok mind a helytelen viselkedés ugyanazon számítógépes kódjára épülnek, veszélyeztetve a gyerekeket és a fiatalokat. Markey az eset (és az elmúlt hónapok híradásai) kapcsán odáig ment, hogy kijelentette: a Big Tech-ben egyszerűen már nem lehet megbízni.

A szenátorok szerint aggasztó, hogy a fiatalok és a gyerekek számára a platformok olyan tartalmakat mutogatnak, amelyek veszélyes, káros viselkedésre buzdítanak, gyakran evési rendellenességekhez vagy önkárosításhoz vezetnek.

Egy keddi meghallgatáson a TikTok, a Snapchat és a YouTube képviselői jelezték: mókás és biztonságos online élményt akarnak biztosítani a gyerekeknek, a veszélyes és oda nem illő tartalmak kizárása mellett.

Azóta történt

Előzmények