A zsarolóvírusokról egyeztet Biden és Putyin

Június 16-án, Genfben kerítenek sort a találkozóra. Ezzel párhuzamosan komolyabb kibervédelmet követel a cégektől az amerikai Fehér Ház.

Még el sem ült a por a Colonial Pipeline-t ért zsarolótámadás és annak súlyos következményei körül, a héten már a világ legnagyobb húsfeldolgozóját érte kibertámadás, ami Amerikában és Ausztráliában is komoly fennakadásokat okozott az ágazat számára. Az amerikai hatóságok szerint orosz támadók állhatnak a háttérben.

Mivel Joe Biden kormányzása alatt ez már a sokadik súlyos zsarolótámadás, aminek infrastruktúrát és mindennapokat érintő, bénító hatása van, ezért nem meglepő, hogy az amerikai kormány hatalmas erőket és pénzt mozgósít, hogy elvegye a hackerek és zsarolók kedvét a tevékenységüktől.

Ezzel egyszerre a Fehér Ház most arra figyelmezteti a vállalatok vezetőit, hogy sürgősen fokozzák a kibervédelmüket, hogy megvédjék magukat a zsarolóvírus-támadásokkal szemben. A Fehér Ház szerint a fenyegetés nagyon súlyos és egyre nagyobb lesz, ezért lépésekre van szükség a cégek és az amerikai emberek védelme érdekében.

Az utóbbi hónapok kibertámadásai a cégek alapvető működését is veszélyeztették (nem beszélve az egészségügyet célzó, folyamatos zsarolótámadásokról), azt pedig lassan már meg sem említik, ha valaki egy település ivóvízkészletét akarja megmérgezni vagy éppen sajthiányt okoz egy hasonló támadással. A Fehér Ház szerint manapság már nem az adatlopások miatt kell aggódni, a hackerek ugyanis adatlopás helyett arra törekednek, hogy megbénítsák a cégek, ágazatok működését.

A Biden-kormány egyik fő célja, hogy ellenállóbbá tegye Amerikát a kibertámadásokkal szemben – a Fehéz Ház szerint ezt egyedül azonban nem tudják megvalósítani, a cégvezetők felelőssége is, hogy megvédjék a vállalataikat, a gazdaságot és a nyilvánosságot. A tájékoztató szerint senki sincs biztonságban a zsarolótámadásoktól.

Mindezek után nem meglepő, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök június 16-án, Genfben esedékes találkozóján a zsarolóvírusokról is szó esik majd. A két elnök közösen értékeli majd a jelenlegi helyzetet. A Fehér Ház tájékoztatója szerint Biden úgy véli, hogy Putyin és az orosz kormány nagy szerepet játszhatnak az effajta támadások megállításában és megelőzésében.

Azóta történt

Előzmények