Okostelefonos légzsákra kapott szabadalmat az Amazon vezetője

Több szaklap is beszámolt róla, hogy az Amazon vezetője, Jeff Bezos megkapta a szabadalmi védettséget egy még 2010-ben benyújtott technológiára, nevezetesen egy, az okostelefonokat a leesés okozta károktól légzsákokkal védő megoldásra.

A kissé furcsának tűnő szabadalmi kérvényről a lapok az elmúlt években már többször írtak. A leírás és a rajzok alapján látható, hogy védelmi rendszer alapja egy gyorsulásmérő, ami a túl nagy sebességgel mozgó készüléken kicsi légzsákokat nyit ki, hogy a feltételezhetően a padló felé tartó telefon esetleges sérüléseit mérsékelje. Ugyanakkor a leírás azt is felveti, hogy légzsákok helyett esetleg gázkiáramlással vagy rugókkal is lehetne az ütközés erejét tompítani, illetve a gyorsulásmérő is kiváltható lenne egy hasonló szerepű lézeres távolságmérővel. Az nem szerepel a szabadalomban, hogy mi történik a légzsák (gáz) elhasználódása után, hiszen ezeket cserélni kell pl. az autóknál egy baleset után, viszont a telefonok gyakrabban esnek le, mint ahányszor az autók karamboloznak. A rugó esetében ez a probléma természetesen nem áll fenn.

bezos

Arról még folynak a találgatások, hogy az szabadalmat vajon maga az Amazon használná fel saját készülékeinél, vagy pedig az az eredeti cél, hogy ha valaki alkalmazna egy hasonló megoldást, akkor licencdíjat kérjenek érte.

Előzmények