Bezárhat a filléres online zenebolt

Hirdetés

Egy orosz weboldal éveken keresztül zavartalanul kínálhatott internetes letöltésre fillérekért zeneszámokat, az üzlet csak most keltette fel a hatóságok érdeklődését. Az AllofMP3.com honlapról megabájtonként nagyjából 3 forint 60 fillérnek megfelelő összegért lehetett beszerezni zenei anyagokat, ami azt jelenti, hogy a jó minőségben tömörített számok igen jutányos – körülbelül 7-18 forintos – áron voltak begyűjthetők. Ráadásul meglehetősen bőséges volt a kínálat, a szájton elérhető több mint 300 000 dal között olyanok is voltak – mint például a Beatles alkotásai – melyek digitális terjesztéséhez még nem járultak hozzá a jogtulajdonosok.

Az oldal üzemeltetői azonban állították: a tevékenység teljesen legális, hiszen egy helyi szervezet – az Orosz Multimédia- és Internettársaság – biztosította a szükséges jogokat a működéshez, már amennyiben a dalokat magáncélra töltik le a felhasználók. Egy közlemény arra is figyelmeztetett a weblapon, hogy az üzemeltetők az orosz szabályozásnak megfelelően járnak el, ezért a más országból érkező látogatók cselekedeteiért nem vállalnak felelősséget.

A lemezkiadók nemzetközi szövetsége azonban ezt a magyarázatot nem találta kielégítőnek, és hosszú ideje hangoztatta, hogy az oldal nem jogosult a szövetség által képviselt kiadók számainak forgalmazására, sem Oroszországban, sem máshol. A moszkvai rendőrség számítógépes bűnözésért felelős csoportja végül a hónap elején vizsgálatot indított az AllofMP3.com ellen, és a szerzői jogok megsértése miatt vádemelést kezdeményezett a helyi ügyészségen.

A kiadókat képviselő szövetség adatai szerint az orosz zenepiac a 12. legnagyobb a világon, 2003-ban mintegy 326 millió dollár árbevételt termelt. Ugyanakkor úgy becsülik, hogy az országban hallgatott dalok 64 százaléka illegális forrásból származik.

Azóta történt