Beruházásbarát frekvenciadíjak jöhetnek

Hirdetés

Jó egy évvel ezelőtt a Telenor – akkor még Pannon – az országszerte telepített összesen 13 555 rádió-adóvevője közül lekapcsolt 1033-at, hogy csökkentse mobilhálózatának üzemeltetési költségeit. Az akkor és egyelőre még ma is érvényes frekvenciahasználati rendelet szerint a cégnek egy-egy adóvevő után évente mintegy 200 ezer forintot kellett fizetnie – így e lépéssel több mint 200 millió forintot spórolt. A szolgáltató akkor azt mondta, a kapacitáscsökkentés nem rontja a szolgáltatás minőségét, de az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az állomások után fizetendő díjak beruházásellenesek, ezek miatt nem éri meg például gyéren lakott területekre bázisállomást telepíteni.

Úgy tűnik, a szolgáltató kifogásai meghallgatásra találtak. Amint a HWSW beugratós című írásából kiderül: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által nemrég konzultációra bocsátott új frekvenciadíj-tervezet már nem büntetné a több bázisállomással rendelkező szolgáltatókat. „Míg a szolgáltatók korábban a frekvenciasávtól függően egyes sávokban csak a létesített bázisállomások száma alapján, más sávok esetében pedig az igénybe vett spektrum mérete szerint is fizettek frekvenciadíjat, addig az új tervezet kizárólag a szolgáltatók által használt spektrum után képzi a díjat, függetlenül a telepített bázisállomások számától” – áll a cikkben.

Amely szerint a három hazai szolgáltató annak ellenére is üdvözli a díjak szerkezetének várható átalakítását, hogy az általuk fizetendő frekvenciadíjak a módosítás ellenére összességében nem fognak változni. Részletek a HWSW-n.

Azóta történt

Előzmények