Béresernyő-káosz Kínában

Pár nap alatt 300 000 ernyőt loptak el a felhasználók. A többség nem értette meg, hogyan kell visszaadni a kibérelt darabokat.

A kerékpár-megosztó szolgáltatásoktól vett ötlettel indult el az E-Umbrella, értelemszerűen egyfajta esernyőkölcsönzőként funkcionálva. A kínai startup azt tervezte, 30 millió esernyőt pakolnak ki, amit aztán a városokban sétálók kibérelhetnek. Az indulásnak 11 kínai városban, 300 000 ernyővel vágtak neki.

A 19 jüanos (kb. 800 forintos) regisztrációs díj, illetve a megkezdett félórákért fizetendő fél jüan (kb. 20 forint) egy vállalható összegnek tűnt. Az esernyők kinyitásához egy alkalmazásra van szükség, amivel le kell olvasni a QR kódot. Az alkalmazás ekkor elárulja a fogantyú számkódját, ezzel indul a bérlés.


(forrás: E-umbrella) [+]

Egy dologra nem gondolt a startup, méghozzá arra, hogy az emberek nem fogják visszaadni az esernyőket. A hírek szerint szinte az összes darabot ellopták az indulást követő pár nap alatt, ezt két okra vezették vissza a helyi lapok: egyrészt nem egyértelmű, hol lehet letenni az esernyőket (mi számít visszaadásnak), másrészt a szerződéses feltételekből állítólag kimaradt a büntetési tétel arra vonatkozóan, ha valaki megtartja az ernyőt.

A közösségi használatban lévő esernyők piaca ettől még nem fog összedőlni, 13 másik cég is foglalkozik ezzel Kínában. Az E-Umbrella közölte, tovább folytatják tevékenységüket, egyértelműsítik a szabályokat és a büntetési tételeket, hogy 2017 végére 3 millió ernyővel tarolják le a helyi piacot, majd globális terjeszkedésbe kezdhessenek. Drága tanulópénz volt az indulás.

Azóta történt

Előzmények