Beperelte az NVIDIA-t a Xperi

A Broadcomot és a Samsungot térdre kényszerítő cég megtalálta az új célpontját.

A Xperi az elmúlt években igazán hírhedté vált a nagyvállalatok között, hiszen korábban a Broadcom, majd a Samsung ellen indítottak szabadalmi pert, és mindkét esetben kiegyeztek a két nagy céggel, amelyben értékesíteni tudták a szabadalmaikat.

Hirdetés

Ez a jövedelmező üzleti modell idén is folytatódik, ugyanis a nem túl nagy cégnek számító Xperi bejelentette, hogy beperelte az NVIDIA-t, mivel állításuk szerint megsértették öt, félvezetőgyártással kapcsolatos szabadalmukat (5666046, 6232231, 6317333, 6849946 és 7064005). Bár az NVIDIA nem felel konkrétan a gyártásért, viszont a Xperi szerint a tervezést maguk végzik, így felelősek a legyártott lapkákért.

A Xperi egyébként próbált megegyezni az NVIDIA-val, de a tárgyalások zátonyra futottak, ezért voltak kénytelenek jogi útra terelni az ügyet. Az is kiderült, hogy az említett öt szabadalom között ott van az a három is, amellyel a Broadcom és a Samsung sem tudott mit kezdeni, így az említett két cég több éves licencszerződést kötött a Xperivel, de ennek az anyagi részletei titkosak.

Az NVIDIA még nem reagált a Xperi bejelentésére, illetve a szabadalmi eljárás tényére.