Bepanaszolja a HP-t Brüsszelben Párizs

Hirdetés

Jacques Chirac francia köztársasági elnök felkérte a párizsi kormányt, hogy forduljon az Európai Bizottsághoz (EB) az egyesült államokbeli Hewlett-Packard Co. tervezett franciaországi elbocsátásai kapcsán. A technológiai vállalat 1240 fős leépítést tervez Franciaországban, ahol jelenleg összesen 4800 főt foglalkoztat. A HP világszerte 14 500 munkavállalójától válna meg, ebből 6000 jutna Európára – a globális leépítéstől 1,9 milliárd dolláros megtakarítást remél a társaság.

A francia kormány Brüsszelen kívül a HP-val is tárgyalni kíván, a vállalattal szemben Gérard Larcher munkaügyi miniszter képviseli majd a kabinetet. Korábban napvilágot láttak olyan hírek is, hogy a francia kormány erőteljes fellépésére visszavonulót fújt volna a HP, de a társaság illetékese ezt határozottan cáfolta, hozzátéve, hogy a franciaországi elbocsátásokról már júliusban döntést hozott a vállalat vezetése. Az AFP hírügynökség által idézett szakszervezetek szerint leginkább a HP európai központjának is otthont adó grenoble-eybens-i gyár lehet érintett, innen ugyanis akár 600 munkásnak is távoznia kell majd. Szakértők szerint a párizsi kormány szinte példa nélküli mobilizálása mögött az áll, hogy Franciaországban csaknem 10 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, így jelenleg ennek csökkentése az első számú politikai prioritás az Európai Unió (EU) harmadik legnagyobb gazdaságában. Emellett a francia kormány deklaráltan korlátozni akarja a francia cégek külföldi felvásárlását, ezért távoltartásuk felé tett újabb lépés is lehet, hogy megkérdőjelezik a külföldi munkaadók jogait.

José Barroso, a brüsszeli bizottság elnöke azonnal nyilatkozott és közölte: az EU nem illetékes elbocsátások ügyében és inkább azon kellene gondolkozni, hogy miért költöznek el Európából a multik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények