Békét kötöttek a memóriagyártók

Peren kívüli megegyezéssel zárta le évek óta tartó jogi csatározását a memóriatechnológiák licencelésére szakosodott egyesült államokbeli Rambus és a DRAM-chipeket gyártó német Infineon. A hír nyilvánosságra hozatalát követően a Rambus-papírok árfolyama 30 százalékkal hízott.

Az amerikai vállalat 2000-ben indította el perei sorozatát a nagyobb memóriagyártók ellen azzal vádolva őket, hogy szabadalmait megsértve gyártják a mai számítógépekben használatos ún. SDRAM és az e technológia újabb generációjára épülő DDR SDRAM memórialapkákat. Az Infineon válaszul azzal citálta bíróságra a Rambust, hogy az a memóriaszabványokat is felügyelő JEDEC ülésein elhangzott, nyílt szabvány megalkotását célzó információkat szabadalmaztatta saját neve alatt.

A most tető alá hozott peren kívüli megállapodás értelmében a német vállalat 2005 novemberétől két éven át – negyedévenként fizetett 5,85 milliós részletekben – összesen 47 millió dollárt csenget ki a Rambus-szabadalmak használatáért. Ezt követően – annak függvényében, hogy a Los Altos-i cég miként lesz képes lezárni vitás ügyeit más memóriagyártókkal, köztük a Micronnal és a dél-koreai Hynixszal – további negyedéves licencdíj fizetésére kötelezhető az Infineon, amelynek értéke legfeljebb 100 millió dollárig nőhet.

A megállapodással mindkét fél elégedett lehet: a Rambus előnyösebb pozícióból egyezkedhet a Hynixszal és a Micronnal, míg az Infineon viszonylag olcsón úszta meg. Elemzők szerint ugyanis a német cég 202-269 millió dolláros szabadalmi díj megfizetésével számolhatott, ehelyett azonban a legrosszabb esetben is csak 147 millió dollárt kell fizetnie.

A hír hatására 4 dollárral, 17,10 dollárra emelkedett a Rambus részvényeinek árfolyama. A tőzsde optimizmusát az sem lohasztotta, hogy a cég a vártnál nagyobb perköltségekre hivatkozva enyhén csökkentette első pénzügyi negyedéves várakozásait.

Azóta történt

Előzmények