Hirdetés

2019. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Önjáró autóbuszt tesztelnek Bécsben

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A napokban megkezdik az osztrák főváros első önjáró elektromos autóbuszának tesztelését.

A sofőr nélküli buszt először a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien leopoldaui garázsában próbálgatják, majd ősztől tesztelik forgalomban. Menetrendszerűen 2019-től szállíthat utasokat – számolt be róla az osztrák főváros pr-ügynöksége.

Bécs
[+]

A közlemény szerint megérkezett Bécsbe az első önvezető elektromos autóbusz, egy tizenegy személyes NAVYA ARMA. A francia gyártó járművét az "auto.Bus – Seestadt" elnevezésű projekt keretében tesztelik és fejlesztik tovább a projektpartnerek: a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a NAVYA. Az 1,5 millió eurós projekt célja – amelyet az osztrák közlekedési minisztérium 50 százalékban finanszíroz –, hogy tovább javítsák az autonóm járművek hatékonyságát és üzembiztonságát.

Az operátorral együtt 11 utas szállítására alkalmas elektromos buszt az elkövetkező hónapokban a Wiener Linien leopoldaui garázsában tesztelik, majd várhatóan 2018 őszétől, Donaustadtban állhat először forgalomba az U2-es metró Seestadt megállójánál egy 2 kilométeres szakaszon. A kisbusz önvezető üzemmódban 20 km/h maximális sebességgel haladhat, egy töltéssel pedig – ami átlagosan 4-8 órát vesz igénybe –, 9 órán át működik. A sofőr nélküli busz menetrendszerűen 2019-től szállíthat utasokat Bécs új városrészében, a Seestadt Aspernben. A projekt keretében napokon belül megérkezik egy második jármű is Bécsbe.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.