Döcög a Beatles-számok internetes kiadása

Hiába zárta le 2007 elején közel harminc éve tartó védjegyvitáját az Apple Inc. és a Beatles-szerzemények jogait birtokló Apple Corps, a legendás zenekar dalai a mai napig nem kerültek fel sem az iTunes, sem más online zeneáruház kínálatába. Pedig Sir Paul McCartney támogatná az internetes megjelenést. „Pártoljuk és sürgetjük is a dolgot, de, ahogy hallom, még van néhány akadály” – mondta ma a BBC-nek új lemeze, a The Fireman formáció neve alatt kiadott Electric Arguments bemutatóján.

Hirdetés

McCartney hozzátette, hogy „nehéz tárgyalásokat” folytatnak korábbi kiadójukkal, az EMI-jal. „Az EMI olyasmit akar, amit nem adhatunk meg nekik. Az az utolsó információm, hogy a megbeszélések megrekedtek” – árulta el.

Ahhoz, hogy a Beatles-dalok az interneten is megvásárolhatók legyenek, az EMI-nak előbb az Apple Corpsszal kell megállapodnia. A kiadó szerint ők mindent meg is tesznek az ügy érdekében, de „sajnos az érintett felek eddig nem tudtak egyezségre jutni. Őszintén reméljük, hogy hamarosan lesz előrelépés” – mondta el az EMI szóvivője a lapnak.

A Beatles négy egykori tagjának szólómunkássága elérhető digitális formátumban is – beleértve a The Fireman új lemezét is –, de közös alkotásaikat évek óta hiába várják a rajongók. Rajtuk kívül csak néhány „nagy” – az AC/DC, Kid Rock és a countryénekes Garth Brooks – számai hiányoznak az internetről, de utóbbiak bevallottan bojkottálják a digitális terjesztést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények