Brazília leszakadna a mai internetről


Dilma Rousseff

A Brazíliában különösen nagy port felvert megfigyelési ügy következtében Dilma Rousseff elnök elrendelte, hogy az ország szakemberei tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az eddigieknél sokkal függetlenebbek legyenek az „USA-centrikus” internettől, mivel a jelenlegi állapotot nem tartják arra megfelelőnek, hogy az ország és a polgárok adatait meg tudják védeni az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szerveinek kémkedésétől.

Szeparálódás

A konkrét tervezett intézkedések között szerepel például, hogy a brazilok az adataikat helyben tárolják, a javaslat szerint minden külföldi céget köteleznének, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevő polgárok adatait Brazília területén lévő szervereken tárolják. A brazil posta pedig azt tervezi, hogy a Gmail és egyéb külföldi szolgáltatások kiváltására jövőre egy saját, titkosított leveleket kezelő e-mailszolgáltatást indítanak. Az elnök még ennél is tovább menne: javaslata szerint mérsékelni kell az Egyesült Államok rendszerén átmenő brazil adatforgalmat is, ezért az ország közvetlen kábel-összeköttetést hozna léte Európával, illetve a latin-amerikai országokkal.

Brazíliában azért ütöttek igazán nagyot az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok, mivel egy helyi tévétársaság ezekre alapozva bemutatta, hogy a National Security Agency (NSA) betört az állami olajcég, a Petrobras rendszerébe – habár az is kiderült, hogy a Facebook és a Google megfigyelésével az állampolgárok után is kémkedtek, az igazi, a felső vezetést is megrázó robbanást ez okozta.

A megfigyelés jelentős politikai feszültséghez is vezetett, mivel az intézkedések bejelentésével párhuzamosan az elnök lemondta a jövő hónapra tervezett washingtoni látogatását is. A súlyosnak tekinthető diplomácia lépésre a Fehér Ház közleményt adott ki, melyben Barack Obama „megértését és sajnálkozását” fejezte ki, és kijelentette, hogy igyekeznek mihamarabb megoldást találni, hogy normalizálódjanak a két ország kapcsolatai.

Kockázatok

A brazil elnök intézkedései szakértői körökben nem kis aggodalmat váltottak ki, ugyanis egyrészt attól tartanak, hogy a kormányzati intézkedések megtörik az internet nemzetközi függetlenségét, az eddiginél szigorúbb állami kontroll jöhet, illetve elindíthatja a világháló fragmentációját – ennek egyébként megvan a kockázata, mivel a közelmúltban egyre több ország szeretne magasabb szintű állami ellenőrzést a „saját” internetes hálózata fölött, ez volt a nemrég Dubajban megrendezett távközlési világkonferencia egy fő témája is.

A brazil tervek természetesen komoly kritikákat kaptak. A szakértők szerint a szeparáció roppant költséges lenne, ráadásul Kína példája mutatja, hogy nem is tökéletes, bármilyen megoldást alkalmaznak meg lehet kerülni. Szerintük az új kábelek sem hoznának megoldást, ugyanis az NSA ezekre is be tud jutni, így szerintük nem technológiai, hanem diplomáciai és törvényi megoldásokkal lehet visszaszorítani a kémkedést.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem, az NSA sem képes a titkosításokat feltörni

    A legújabb kiszivárogtatott dokumentumok sok mindent elárulnak, de azt semmiképp, hogy az NSA lehetetlen dolgokat is meg tudna oldani.

  • Az NSA védi a védhetetlent

    Nagyon úgy tűnik, hogy a hírszerzők törvényesen végzik a tömeges adatgyűjtést, ám úgy, hogy a saját elvárásaik szerint értelmezik a törvényeket.

  • NSA: a szabadság pártján állunk

    A nemzetbiztonsági hivatal vezetője a hackertalálkozón hangsúlyozta, hogy alkotmányosan, átláthatóan és ellenőrzötten folytatják a megfigyelési programokat.