Jól teljesít a magyar e-pénz

Két hónappal ezelőtt erőteljes kampánnyal indult útjára egy teljesen új, magyar digitális pénz, a Barion, melynek jellegéről és rövidke történetéről a portfolio.hu közölt összeállítást.

A Bariont az alapítói előszeretettel hívják készpénz 2.0-nak, mivel a hagyományos készpénz digitális megfelelőjéről van szó „upgradelve több extrával”. Ha csak ennyit tudnánk, akkor könnyen összekeverhetnénk például a Bitcoinnal, de a Barionnál egy MNB által engedélyezett e-pénz kibocsátásáról van szó, amely a forint egy új, harmadik formája. Egy elektronikus forint ugyanis pontosan egy forintot ér, nincs árfolyama, kereskedése, a szerveralapú e-pénz mögött egy a CIB-nél forintban vezetett letéti számla áll. Az ezen nyilvántartott összeg jelenti a fedezetet a kibocsátott e-pénzzel szemben, vagyis aki saját Barion-számlát nyit, és átutalással vagy készpénzesen feltölti azt, az gyakorlatilag forintot vált digitális forintra (később más devizákkal is bővíthetik a palettát, illetve jelenleg azon dolgoznak, hogy egy kényelmi díj fejében bankkártyával is fel lehessen tölteni a tárcát).

A digitalizálásra azért van szükség, hogy a készpénzt mobilokon, asztali számítógépeken is kezelni lehessen. Az interneten online lehet ezzel fizetni, éppen, ahogyan egy bankkártyával, de azzal a különbséggel, hogy egy e-mail címmel és egy titkos jelszóval lehet vásárolni. Mivel a Barion-tárcák között egyetlen kattintással lehet pénzt küldeni, ezért egy regisztrált tárca e-mail címének közzétételével egy online kereskedő könnyen Barion-elfogadóvá válhat. Ha olyan e-mail címre utalunk, amelyikhez még nem rendeltek tárcát, akkor a fogadó fél kap egy értesítést arról, hogy pénzt küldtek neki. Ha ezután regisztrál, és válaszol egy kötelező biztonsági kérdésre, akkor jóváírják a pénzt a tárcájában. A Barion hivatalos pénz, ezért ugyanazok a szabályok vonatkoznak az elfogadására, mint a forintra, például ugyanúgy áll a nyugtaadási kötelezettség vagy épp fizetendő az áfa. Tulajdonképpen készpénz, csak nem papírra nyomtatva, hanem egy szerveren tárolva.

Nem csak online fizetésre jó

A mobiltelefonos verzió az Apple iBeacon protokolljával, Bluetooth 4 technológiával működik, amellyel boltokban, szórakozóhelyeken helyben is lehet fizetni. Ha tehát a való világban is elfogadná valaki, akkor vagy egy friss iOS-ra, vagy a hamarosan érkező Bluetooth 4-et is ismerő Android L-es telefonra, vagy a cégtől rendelhető Bluetooth-jelet sugározó eszközre (Barion ID-ra) van szüksége. Az alkalmazáson belül opcióként feltűnik a közelben lévő elfogadóhelyek (például egy kassza vagy egy pincérnél lévő készülék) ikonja, amelyet megérintve elindítható egy fizetési tranzakció. Az iBeacon protokoll révén a sugározó eszköz érzékeli a közelben lévő eszközök távolságát, így például a legközelebb álló mobiltelefonos vásárló jelenik meg az elfogadó listájának tetején.

Jelenleg durván 2500 felhasználó rendelkezik Barion-tárcával, az elfogadók köre pedig két hónap után még nem túl széles. Közöttük szerepel a G-Roby mellett néhány tucat online áruház, az A38 hajó étterme, a Grund, a Mad Dog Café és az országos mobilparkolási hálózat található meg.

További részletek a működésről és a cég terveiről a portfolio.hu alapos cikkében olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények