Barátkozik a Microsoft és a Mozilla

Tegnap megjelent a Firefox böngésző egyedi kiadása, egy olyan változat, melyben a Microsoft Bing az alapértelmezett kereső mind a jobb felső sarokban található keresődobozban, mind a keresések indítására is használható címsorban, sőt a kezdőlap is a Bing.com. A redmondi szoftvercég szerint azért működtek együtt a Mozillával az opcionálisan eddig is választható keresőt preferáló böngészőverzió kiadásában, mert a felhasználók szerették volna „még egyszerűbben használni a Binget a Firefoxban.”

Aligha véletlen, hogy a bingesített változat hetekkel azelőtt jelent meg, hogy lejár a Mozilla és a Google hároméves megállapodása. Közismert, hogy a Firefox mellett a Thunderbird levelező fejlesztését irányító alapítvány bevételének oroszlánrészét évek óta az internetvállalattól befolyó jutalék adja, melyet a Google a keresőjének alapértelmezetté tételéért fizet. Tavaly a Mozilla 123 millió dolláros éves árbevételének közel 84 százalékát adta ez az üzlet.

Az alapítvány ugyan régóta ígéri, hogy mindent megtesz azért, hogy csökkentse a függését a Google-től, eddig azonban ennék kevés látszatja volt. A Microsofttal tavaly tető alá hozott partnerség mostani kibővítése lépés lehet ebbe az irányba.

Annak a lehetősége, hogy szakít egymással a Mozilla és Google, azóta rendre felmerül, hogy az utóbbi a Chrome bétájának kiadásával 2008 őszén belépett a böngészőpiacra. Az alapítvány számára fájdalmas válásra azonban mindeddig nem került sor, és látszólag a Mozilla most is bizakodó. „A legjelentősebb szerződésünk, a Google-lel kialakított együttműködés, megújítása novemberben esedékes. Hiszünk abban, hogy a keresői partnermegállapodások a belátható jövőben is stabil bevételforrások maradnak a Mozilla számára” – írták a pénzügyi jelentéshez fűzött FAQ-ban.

Azóta történt

Előzmények