Magyar ügyfeleket is érint a bankkártyaadatok kiszivárgása

Tegnap délután a pénzcentrum.hu tudósított részletesen arról, hogy egy olyan adatszivárgás történt egy vagy több kártyatársaságnál, melynek következtében sok kelet-európai kártyatulajdonos kárt szenvedhet, ha visszaélnek a megszerzett adatokkal.

A híroldal értesülései szerint ugyan egy héttel ezelőtt egy üzemanyag-kiskereskedelmi hálózatból kerültek ki az adatok, de a mai információk alapján ez helytelen feltételezés volt, valójában egy, a kártyacégek felügyeletén kívül álló adatközpontból szereztek meg kártyaadatokat. A Romániában felfedezett biztonsági incidens e körülmények következtében bankfüggetlen, vagyis szinte minden Magyarországon is működő pénzintézet érintett.

A tegnapi becslések is túlzóak voltak, a kártyacégek eddigi vizsgálatai azt mutatják, hogy nem több tízezer magyar kártya érintett, hanem valószínűleg Kelet-Európából összesen több mint tízezer (hivatalos számadatot még nem közöltek a kártyatársaságok, kivéve a román banki szövetség, akik 17 ezer kártyáról beszélnek). A támadásról időben informálták az érintetteket, a Magyar Bankszövetség is közleményben jelentette be, hogy a kompromittálódott kártyák esetében már intézkedtek: letiltották őket, a tulajdonosokat pedig értesítették.

Habár nagy valószínűséggel sikerült megakadályozni a visszaéléseket, a Bankszövetség arra kér minden kártyatulajdonost, hogy ha szokatlan tevékenységet tapasztal számláján, azonnal értesítse a bankját. A történteknek vélhetően nem lesz káros következménye az ügyfeleket illetően – ha azt nem számoljuk, hogy az ünnepi szezonban az érintetteknek sajnos ki kell várniuk azt a néhány napot, míg új kártyáik elkészülnek és kipostázzák őket.

Azóta történt

Előzmények