18 milliót nyúlt le lopott jelszavakkal egy banki alkalmazott

A Kaposvári Járási Ügyészség a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, jelentős kárt okozó bűntett és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy banki ügyintéző ellen – írta meg ma a kapos.hu.

Hirdetés

A vádlott egy kaposvári banknál dolgozott pénzforgalmi ügyintézőként. A feladata az volt, hogy a bank adminisztrációs programjával beállítsa az ügyfeleknek az internetes szolgáltatásokat, amivel otthonról is hozzáférhetnek a számlájukhoz. Ehhez azonban szükség van egy telefonszámra, amelyre elküldik a belépéshez a jelszót. Ezt használta ki a vádlott, és úgy állította be a szolgáltatást, hogy a saját telefonszámára érkezzen meg a jelszó.

Az így megszerzett jelszavakkal már könnyű dolga volt, és három bankszámla-tulajdonos számlájáról összesen 18 300 000 forintot utalt át a saját és a hozzátartozói számlájára.

A bank a számlatulajdonosokat kártalanította. A Kaposvári Járási Ügyészség vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Azóta történt

  • Hangazonosítás a bankszektorban

    A technológia elég érett, hogy a telefonos ügyfélszolgálaton a PIN-kód helyett hangjukkal azonosítsák magukat az ügyfelek. A bank automatáival azonban továbbra is hiába üvölt az ember.

  • A jelszavakat márpedig felejtsük el!

    Milyen technológia teszi a jövőben biztonságosabbá és egyszerűbbé az internetes vásárlásainkat? – erre a kérdésre keresi a választ a MasterCard.

  • Na, melyik volt a leggyakoribb jelszó tavaly?

    Az idei lista alig hozott újdonságot: az élen továbbra is azok a kombinációk állnak, melyek már évek óta.

Előzmények

  • Nagyon kevés a pénz a bankoknál az informatikai fejlesztésekre

    A bankoknál a technológiai fejlődés kikényszeríti a folyamatos alkalmazkodást, de ez egyelőre csak a rendszerek frissítésében, és nem teljes cseréjében merül ki - hangzott el a Portfolio.hu Pénzügyi IT konferenciájának első panelbeszélgetésén.

  • Vádat emeltek a kiberbűnözők ellen

    Habár nagy siker a gang elfogása, a hatóságok mindig lemaradásban vannak: a népszerű malware helyett mást használnak a bűnözők.